Tuinbericht

Week 28-2021

Oogst deze week

  • komkommer
  • courgette
  • knoflook
  • prei
  • snijbiet of NZ spinazie of zomerpostelein
  • sla (krop en pluk)
  • En nog iets

Ter herinnering. Vanaf deze week zijn de oogsttijden als volgt: donderdag van 9.00 tot 19.00, vrijdag van 9.00 tot 17.00 en zaterdag van 9.00 tot 16.00.

We boften vorige week vrijdagavond. Heerlijk weer voor een gezellige en heel smakelijke en gevarieerde gezamenlijke maaltijd op de tuin. Opgeluisterd door Hanneke, Annemarie, Marcel en Michel die mooie muziek maakten. De foto bij dit bericht is van Alice Gaikhorst.

BinnensteBuiten kwam langs om opnamen te maken die in het najaar uitgezonden zullen worden. Zodra de datum bekend is laat ik het weten. De Libelle kwam om foto’s te maken voor een special over tuinen die volgend jaar mei verschijnt. Met dank aan alle deelnemers die er geen bezwaar tegen hadden om in beeld te komen.

Heb je de komende tijd een paar uurtjes over en zin om te komen helpen op de tuin dan is dat zeker welkom. Schoffelen, wieden, maaien, peulen en kapucijners opruimen, een berg maaisel verplaatsen, uitgebloeide bloemen knippen, kortom voor iedereen is er een geschikte klus.

Over de oogst

Komkommer en courgette. Ophalen bij de tafel. Onderaan dit bericht een recept met courgette. Wil je iets simpels? Snijd de courgette in schijfjes, bak ze in de olijfolie tot ze bruin beginnen te kleuren, peper en zout en kruiden toevoegen en eventueel wat Parmezaanse kaas.

Sla. Krop sla en pluksla.

Prei. Achteraan op de bedden staan de dikste preien. Zoek een paar mooie uit. Ook het groene gedeelte opeten.

Knoflook. We hebben ze geoogst omdat het loof ging strijken. Meteen te gebruiken of thuis verder laten drogen.

Snijbiet of Nieuw Zeelandse spinazie of zomerpostelein. Kijk op het bord wat je mee naar huis mag nemen. De snijbiet moet nog wat verder groeien dus oogst een kleine portie. Achteraan op het bed staan de grootste planten.

En nog iets. Kijk op het bord wat je nog meer mee mag nemen.

Kruiden. De basilicum houdt niet van veel regen en slakken houden van basilicum. Kortom de basilicum heeft het zwaar gehad de afgelopen weken en staat er niet erg florissant bij. Bij sommige soorten staat toch een vlaggetje. Oogst alleen de toppen van de plant dan kan ze weer aangroeien.

Vergeet de Oost Indische kers niet. Pluk een paar bloemen voor op de sla.

Over de tuin

De laatste bedden met sperziebonen worden gezaaid en de eerste bedden met groenbemester. Zo schuiven we langzaam door het oogstseizoen.

Helaas staat het ijskruid er zielig bij. Dit gewas heeft warmte nodig en heeft een hekel aan water. Een deel van de planten gaat het zeker niet redden maar met warmer weer op komst valt er straks misschien toch van de overgebleven planten te oogsten.

Kijktip

Bloemen, overal bloemen. De dahlia’s hebben de slakken goed overleefd en beginnen nu te bloeien. Een deel van de Afrikaantjes had minder geluk. In de bloementuin raken sommige bloemen uitgebloeid maar ze worden vervangen door nieuwe soorten zoals de lavatera en crocosmia. Let ook even op de insecten die de bloemen bezoeken.

Een citaat uit het boek Niet zonder elkaar, bloemen en insecten.“Planten en dieren: twee rijken die niet zonder elkaar kunnen. De onderlinge afhankelijkheid is groot, de verbindingen zijn ontelbaar. Bloemen zijn er niet, zoals eeuwenlang gedacht werd, om de mens te behagen als sierlijke decoraties van de natuur, maar om als wieg van de volgende generatie te dienen. Zij zijn er om de bestuivers de weg te wijzen en daarmee het voortbestaan van de planten te verzekeren”. Dat mag zo zijn maar laat je vooral door de bloemen behagen.

Nog een tip

Een paar jaar geleden zag ik de voorstelling Mansholt van Toneelgroep Jan Vos. Deze voorstelling wordt nu hernomen en de komende maanden op verschillende locaties gespeeld. Zeer aanbevolen. https://toneelgroepjanvos.nl/voorstellingen/reprise-mansholt/

Recepten

Gevulde courgettes met pijnboompittensalsa

Hoofdgerecht voor twee of bijgerecht voor vier personen.

Nodig: 2 courgettes (ongeveer 500 gram) overlangs gehalveerd, ½ teen knoflook fijngehakt, 1 groot ei, 40 gr parmezaan (of pecorino) fijngeraspt, 40 gram zuurdesembrood (1 snee met korst), 100 gram cherrytomaatjes in vieren, 1 grote citroen (rasp er 2 theel. schil af en pers er 1 eetl. sap uit), 4 eetl. fijngehakt oreganoblad plus wat extra blaadjes voor erbij, 35 gram pijnboompitten licht geroosterd, 3 eetl. olijfolie, zout.

Verhit de oven tot 230 graden. Schep met een theelepel het meeste vruchtvlees uit de halve courgettes zodat er schuitjes ontstaan: er moet een 1 cm dikke laag achterblijven zodat de courgettes in model blijven. Doe het vruchtvlees in een zeef en knijp er zoveel mogelijk vocht uit: er zou ongeveer 100 gram uitgelekt courgetttevlees over moeten zijn. Doe dit in een middelgrote kom en roer er knoflook, ei, parmezaan, broodkruim en ¼ theelepel zout door. Plet de tomaatjes stevig met de hand en doe ze in de kom met het courgettemengsel. Roer alles door elkaar en zet opzij.

Meng in een andere kom de citroenrasp met de oregano en de pijnboompitten. Roer de helft ervan door het courgettemengsel en zet de rest opzij.

Leg de uitgeholde courgettes met de snijkant boven op een middelgrote bakplaat of in een ovenschaal. Sprenkel 1 eetl. olijfolie (in totaal) over de courgettes en kruid ze met 1/8 theel. zout (in totaal). Schep de courgettevulling in de courgetteschuitjes en bak ze 15 minuten in de oven tot de vulling stevig en goudbruin is.

Maak de salsa als de courgettes in de oven staan. Doe het citroensap, 2 eetl. olie en 1/8 theel. zout in de kom met de resterende oregano en pijnboompitten en roer door elkaar. Laat de courgettes iets afkoelen. Verdeel de salsa erover, bestrooi ze met oreganoblad en dien ze op.

Uit: Simpel van Ottolenghi

In de oogstwijzer nog meer recepten met courgette en ik heb ook nieuwe recepten bij de biet en de koolrabi gezet.

Tot ziens op de tuin!