Tuinbericht

Week 27-2019: 4, 5 en 6 juli

Oogst deze week

  • aardbeien
  • rode bes
  • tuinboon
  • prei
  • sla
  • courgette of komkommer
  • keuze: snijbiet/NZ spinazie/ijskruid
  • keuze: spitskool/peultjes/kapucijners

Let op: deze week gaan de aangepaste oogsttijden voor juli en augustus in. Donderdag van 9.00 tot 21.00, vrijdag van 9.00 tot 16.00 en zaterdag van 8.00 tot 15.00.

Omdat het gezellig is om samen te eten en de tuin in de zomer daarvoor een hele, goede plek is nodigen we alle deelnemers uit om donderdag 11 juli op de tuin te komen eten. Als iedereen wat lekkers meeneemt hebben we een gevarieerde maaltijd en genoeg voor allemaal. Wil je de pizza-oven gebruiken neem dan deeg en ingrediënten mee. We gaan om ongeveer 18.30 aan tafel. Later aanschuiven mag ook.

Op dezelfde avond vindt de “workshop boeketten maken”. Aanvang 19.30. Voor meer informatie kijk in de agenda. Goed te combineren. Eerst eten dan een boeket maken.

Tomaten en komkommers zoeken verzorger

Voor de periode van 22 juli tot 3 augustus (twee weken) zoeken we mensen die dan de tomaten en komkommers willen verzorgen. Het gaat om dieven, opbinden en oogsten. Het betekent dat je twee keer per week moet komen en dan zo’n 2 à 3 uur bezig bent. Als je het met z’n tweeën doet doe je het in de helft van de tijd. Omdat het bij zonnig weer overdag heel warm wordt in de tunnelkassen is het een klus die je het beste vroeg in de ochtend of in de avond kunt doen. Geen ervaring? Je krijgt goede uitleg voordat je aan de slag gaat. Het is een leuke klus en wij zijn erg blij met je hulp. Interesse: meld je aan bij marga@moestuinleyduin.nl.

Over de oogst

Het houdt niet op. Weer aardbeien. We oogsten nu vooral de Korona en de Florence. Laat ons weten welke je de lekkerste vindt. De Lambada is bijna op en de Malwina komt er nog aan.

We gaan ook de rode bes (ook wel aalbes genoemd) plukken. Lekker zuur naast al die zoete aardbeien. Pluk ze voorzichtig. Ze vallen makkelijk op de grond. Als dat gebeurt raap ze dan op en doe ze in je bakje.

Om dikke prei te telen heb je kleigrond nodig. De prei op Leyduin groeit in zandgrond en wordt niet heel dik. We gaan ervan oogsten omdat de kwaliteit van het blad wat afneemt. De plant vlak boven de grond vastpakken en dan trekken. We zien vaak dat veel van het groene gedeelte weggegooid wordt. Jammer, het is goed eetbaar. We lazen vandaag zelfs in het “handboek ecologische groenteteelt” dat de wortels ook eetbaar zijn. Wie heeft zin om het te proberen?

Ook deze week tuinbonen. Pluk er ook wat bonenkruid bij. Het staat in de kruidencirkel maar ook aan het begin van de bedden waarop we peulvruchten telen. Voeg het toe tijdens het koken. Het maakt de bonen beter verteerbaar. Houd je niet van het grijze velletje van de boon haal het vel er dan af nadat ze je ze gekookt hebt. Dubbel doppen heet dat.

Natuurlijk weer sla (o.a. bindsla en pluksla). Snij de pluksla vlak boven de grond af. Keuze uit snijbiet of Nieuw Zeelandse spinazie of ijskruid. Van zowel de NZ spinazie als het ijskruid snijd je ongeveer de helft van de stengels af. De plant kan dan weer verder groeien. Zowel de stengel als het blad is te gebruiken.

De courgettes beginnen nu goed op gang te komen. Deze week keuze uit  komkommer en courgette.

En dan is er nog spitskool, peultjes en kapucijners om te verdelen. Als de peulen echt heel dik zijn dop ze dan en eet ze net als de kapucijners. Van de kapucijners hebben we naar ons zin niet goed kunnen oogsten omdat de planten snel verdorden. Al zien ze er niet zo mooi meer uit, de inhoud is vaak nog goed.

De tuin deze week

De sla die we afgelopen week oogsten zag er niet heel fraai uit. Maar wat wil je? Deze sla is geplant tijdens een droge periode, heeft daarna heel veel regen gehad, 24 uur op een ondergelopen bed gestaan en toen een aantal hele, warme dagen moeten verduren. Nog knap dat ze niet doorgeschoten is en de smaak was nog goed. Dat onze sla niet doorschiet hebben we te danken aan plantenkwekerij Jongerius in Houten. Zij kweken o.a. onze slaplantjes op en kiezen rassen die aangepast zijn aan het seizoen. Dat betekent dat ze er rekening mee houden of sla in de volle grond of in een kas groeit en in welke periode van het jaar.

Tijdens het teeltseizoen krijgen we acht keer per jaar een levering van Jongerius. De eerste in week 10 en de laatste in week 35. Dat is altijd weer spannend want het lijkt wel, of er elke keer een andere chauffeur komt. Bijna allemaal hebben ze veel moeite om ons te vinden en de vrachtwagens zijn eigenlijk veel te groot voor Leyduin. De chauffeur van afgelopen week belde vrijdag om 15.30 om te vertellen dat hij eraan kwam en om nog even de route te checken. Uiteindelijk was hij er bijna twee uur later nadat hij Vogelenzang en half Heemstede had verkend en hij bekende dat hij uiteindelijk wat verkeersregels had geschonden om bij ons te komen. Ons plan om vorige week te gaan planten ging daarom niet door. We wilden de jonge plantjes niet meteen aan de warmte op zaterdag bloot stellen. Ze hebben eerst water gekregen en daarna in de schaduw van een parasol gestaan. Deze week gaan ze de grond in.

We merken ook dat Jongerius het in deze tijd van dit jaar heel druk heeft. Met de bestellingen en de opkweek gaat niet altijd alles goed. Twee jaar geleden werd er veel meer palmkool geleverd dan besteld (en geen boerenkool) en dit jaar hebben we minder palmkool gekregen dan we besteld hebben.

De wortels die we vlak voor de wateroverlast op Berkenrode hebben gezaaid zijn heel slecht opgekomen. We gaan het over doen.

Kijktip

De eerste bedden sperziebonen staan in bloei. Let ook even op de snijbonen. Ze winden zich mooi om de stokken. Ze draaien daarbij allemaal dezelfde kant op. Naast alle andere bloemen beginnen nu ook de dahlia’s in bloei te komen. Ze staan helemaal rechts achteraan op het land.

Tot ziens op de tuin!