Week 27 (6, 7, 8 juli)
Zomer(vakantie)
Het is zomer. Dat betekent volop te oogsten en voor veel mensen betekent het ook: vakantie.
Als je op vakantie bent (of om een andere reden niet zelf kan komen) mag je iemand anders voor je laten oogsten. Informeer die persoon wel over de belangrijkste regels van de tuin.
- Alleen oogsten bij de oranje vlaggetjes.
- Houd je aan de aangegeven hoeveelheden.
- Alleen op de paden lopen. Niet op de bedden, ook niet als ze leeg zijn, en ook niet tijdens het oogsten.
- Gooi oogstresten in de kisten die daarvoor klaar staan.
- Is iets niet duidelijk: vraag dan aan om hulp.
- Lees van te voren het tuinbericht en de oogstwijzer.
- Houd je aan de oogsttijden.
M.b.t. het laatste. Regelmatig knijp ik een oogje dicht als iemand (te) laat komt oogsten. In de zomermaanden verzoek ik iedereen om rekening te houden met de vrijwilligers die er voor zorgen dat je kan oogsten. Zorg er voor dat ze op de afgesproken tijd naar huis kunnen. Oogsten kost tijd dus kom een half uur voor sluitingstijd. Ben je op de tuin als er opgeruimd wordt dan is het fijn als je even helpt.
M.b.t. op de paden lopen en oogstresten in de kist. Het is beter voor de bodem en de gewassen en het scheelt de mensen die op de tuin heel veel werk als iedereen zich daar aan houdt.
Activiteiten
Er zijn vaak vragen over de kruiden. A.s. zaterdag, 8 juli geeft Corrie Kamps om half 12 informatie over de geneeskrachtige kruiden. Als er veel belangstelling is doet ze dat later op de middag nog een keer. Er is veel basilicum. Wil je weten hoe je daarvan pesto maakt, vraag daar dan naar.
Per mail kregen jullie bericht van het plan van Paul Baas, Rick van der Kraan en Thomas Donker om een oven op de tuin te plaatsen. Met het verzoek om daaraan financieel bij te dragen. Terwijl ik dit schrijf (dinsdagavond) is er al 380 Euro binnen. Het streefbedrag is 800 Euro. Dus je donatie is nog welkom.
Zet alvast in je agenda: zondag 1 oktober oogstfeest! Dan moet de oven zeker branden.
Over de oogst
Er kunnen weer bessen geplukt worden. Pluk trossen bessen die echt mooi rood zijn. Pluk zoveel mogelijk van dezelfde struik.
Snij het blad van de bieten af als je thuis bent. Dan kan je de bieten langer bewaren. Ik was van de week bij iemand die vertelde dat hij snijbiet gekocht had. Hij liet het me zien en het bleek het blad van bieten te zijn. Niet zo netjes van die groenteboer maar in gebruik zijn snijbiet en bietenblad gelijk aan elkaar.
Kijk even in de oogstwijzer op deze website als je niet weet hoe je Nieuw Zeelandse spinazie oogst en gebruikt. Toen ik van de week op zoek was naar recepten voor NZ spinazie kwam ik terecht bij het VPRO programma Maartens Moestuin. In aflevering 6 vertelt hij hoe je NZ spinazie en knolvenkel teelt en bereidt. Leuk om te bekijken.
In onze facebookgroep (warm aanbevolen om daar lid van te worden) verwees ik naar twee interessante websites waar je veel informatie en recepten vindt over de gewassen die wij telen. www.oogstuiteigentuin.nl en www.mergenmetz.nl. In beide gevallen gaat het om tuinders die ook recepten bedenken. Hun teeltplannen lijken op die van ons. Het fijne is dat ze gebruik maken van seizoensgroenten en die mooi combineren.
Vind je het leuk om een keer op de tuin te laten zien hoe je pesto, chutney of tuinbonenhumus maakt of courgettes of iets anders inmaakt laat het dan weten dan organiseren we een demonstratie.
Deze week op de tuin
We gaan afscheid nemen van de aardbeien. We hebben er drie jaar van geoogst. Als we ze nog langer laten staan krijgen we steeds kleinere aardbeien. Tijd dus om ze uit de grond te halen. Volgend jaar maart gaan de nieuwe, op een andere plek, in de grond.
Afgelopen week is er palmkool en boerenkool geplant. Alle bedden op één na zijn nu benut. Het bed naast de dahlia’s is nog leeg. Misschien laten we dat zo omdat er dan meer ruimte is om goed bij de bloemen te kunnen. Vooral in het bladvlak (sla) worden veel bedden al voor de tweede keer gebruikt.
Ik had gevraagd om de roodlof af te snijden i.p.v. uit de grond te trekken. Zodat de planten weer uit konden lopen. De meeste mensen hebben dat gedaan. Helaas zag ik vandaag dat het bed waar de roodlof stond maandag toen ik er niet was netjes opgeruimd is. Maar we hebben nog een kans. Er staat nog meer roodlof op de tuin die binnenkort afgesneden kan worden.
Ook op Berkenrode is bijna alle grond benut. Vorig jaar hebben we daar geen beregening nodig gehad maar dit jaar kunnen we niet zonder. We hebben een paar keer pomp, slangen en sproeier mogen lenen maar nu toch besloten om dit zelf aan te schaffen. Robert Kniese die ook zorgt dat we op Leyduin water kunnen geven regelt dat nu ook voor Berkenrode.
Kijktip
Vergeet de bloementuin niet als je een rondje loopt. Nu op z’n moois.
Tot ziens op de tuin en voor iedereen een fijne zomer(vakantie),
Marga, tuinteam en stagiaires