Tuinbericht

week 26-2022: 30 juni en 1 en 2 juli

Oogst deze week

  • spitskool
  • knolvenkel of koolrabi
  • kapucijners
  • aardbeien (hopen we)
  • de laatste tuinbonen en peultjes
  • courgette/komkommer
  • stengelui
  • sla en rucola
  • veel snijbiet
  • veldboeketje

Lekker die regen van de afgelopen dagen. We waren benieuwd hoe de aardbeien zich er onder zouden houden. Dat lijkt goed te gaan. Dus we zetten ze gewoon nog een keer in de lijst van alles wat je deze week mag oogsten. Wel onder voorbehoud. Donderdagavond wordt er weer regen verwacht en we kunnen niet garanderen dat de aardbeien dat goed doorstaan. Dus wil je zeker zijn van nog een portie aardbeien en je hebt de tijd, kom dan op donderdag.

Het is gelukt. Op onze oproep of er mensen waren die betrokken wilden zijn bij de organisatie van activiteiten op de moestuin is gereageerd door Taco van Maanen en Dharmo van Bracht. Als eerste taak heeft Taco het op zich genomen om de derde editie van Kunst op de tuin te organiseren. Dit jaar op 11 september.  Zet in je agenda en meld je nu alvast aan bij Taco als je je kunst of ambacht wil tonen. Meer informatie in de agenda.

Over de oogst

Aardbeien (maar dus geen garantie)

Spitskool. De eerste oogst van Berkenrode dit jaar.

Knolvenkel of koolrabi. Bij de knolvenkel hebben we altijd wat uitval. We weten niet zeker of er voor iedereen een is. Gelukkig zijn er nog mooie koolrabi’s van vorige week over. In beide gevallen: trek de plant uit de grond. Je hebt een stevig mes nodig om de wortels er af te snijden. Kies je voor een koolrabi? Die staan in de buurt van de bosrand.

Kapucijners. Kapucijners zitten een stuk vaster aan de plant dan peultjes dus gebruik een mesje of een schaartje. Pluk de dikke.

Voor de liefhebbers, de laatste tuinbonen en peultjes. We hadden niet verwacht dat er nog peultjes zouden zijn maar de regen heeft goed gedaan.  Er valt dus nog wat te plukken. Op = op.

Stengelui. Trek een bosje uit de grond.

Courgette en/of komkommer

Sla, rucola en véél snijbiet. Snijd een grote portie snijbiet. De makkelijkste groente voor een lekkere, gezonde en snelle maaltijd.

Maak een boeketje van de bloemen die in de groentetuin staan. Wil je een grotere bos met langere stelen, pluk dan in de bloementuin en betaal zes euro voor een bos.

Over de tuin

Vandaag werd er weer plantgoed geleverd. Dus dat wordt weer planten maar wel kleinere hoeveelheden dan in het begin van het seizoen. Met het zaaien is het nu ook wat rustiger. Dat komt goed uit want we hebben onze handen vol aan het knopkruid. Knopkruid houdt van losse, zandige grond, die niet te voedselarm mag zijn en een wat vochtig klimaat. En laten we dat juist hebben.  In een vochtige zomer groeit het heel snel en kan het twee, soms zelf drie generaties voortbrengen. Stug doorschoffelen is de enige remedie.

Helaas geen jonge torenvalken dit jaar. De valken kozen er  voor om niet in de nestkast te nestelen maar in een verlaten kraaiennest hoog in de boom. Dat was geen goed besluit. Wat er mis is gegaan weten we niet.

Kijktip

Veel mensen hebben het al opgemerkt. Wat zijn er veel bloemen op de tuin! Fijn voor de insecten maar ook om van te plukken. Afgelopen vrijdag vond er een interessante workshop plaats waarin Monique van Weegen liet zien hoe je een mooi boeket plukt en schikt. De belangrijkste tips vind je in dit document: boeketten-maken

Recept: venkelbroodjes

Nodig: een half bruin stokbrood of 4 sneden lichtbruin brood, 1 kleine venkelknol, 1 sjalot, 1 tot 2 el blauwe kaas, 1 el boter, 1 snuifje (fijngesnipperde) tijm, 0,25 tl saliepoeder, 1 el olijfolie, zout, peper

Bereiding: Snijd het stokbrood in dunne sneetjes of steek rond¬jes uit de boterhammen of snijd ze in ruitjes. Hak de venkel en de sjalot in heel fijne snippers. Verwarm de olijfolie en stoof de sjalot en de venkel zachtjes gaar. Voeg een snuifje tijm toe. Meng (van het vuur) alle ingrediënten, breng op smaak en be¬smeer de broodjes hiermee. Plaats de broodjes op een rooster in een voorverwarmde oven (180°C) en laat enkele minuten roosteren tot het brood getoast is en de kaas gesmolten.

Tip: je kunt dit beleg een dag van te voren maken.

Tot ziens op de tuin!