Tuinbericht

Week 25-2022: 23, 24 en 25 juni

Oogst deze week

  • aardbeien
  • peultjes
  • tuinbonen
  • koolrabi
  • bloemkool: als je vorige week niet gehad hebt!
  • knoflook
  • courgette en/of komkommer
  • sla
  • rucola en eetbare bloemen

We  zijn blij met jullie. In Britse kassen blijven de aardbeien hangen omdat er geen mensen zijn om ze te plukken. Een Nederlandse aardbeienteler overweegt om robotten te kopen omdat hij geen plukkers kan vinden. Wel wat duur. Hij heeft er 100 nodig en ze kosten 100.000 euro per stuk. Op Moestuin Leyduin kennen we dit probleem niet. Alle aardbeien worden keurig door jullie geplukt.

Deze week begint het bloemenplukseizoen officieel. Tijdens de oogstdagen worden er boeketten gemaakt die je kan kopen maar je mag ook zelf plukken. Een standaardboeket (tussen de 20 en 25 stelen) kost 6 Euro. Wil je een groter boeket vraag dan of dat kan en betaal wat meer.

Vrijdagavond, 25 juni kan je een workshop volgen waarin je leert over plukken, schikken en hoe je bloemen lang goed houdt op de vaas. Voor meer info: kijk in de agenda.

Voor wie er niet bij was, een foto van “samen eten op de tuin”. Vorige week vrijdag. Een prachtige zomeravond met heel veel lekker eten.

Over de oogst

Koelkast te vol? Kolen (dus ook koolrabi en bloemkool) hoeven niet in de koelkast. Ook courgette niet en de aardbeien zeker niet want die eet je meteen op als je thuis komt.

Aardbeien. Het weer zit tot nu toe mee. Als dat zo blijft, ook deze week voor iedereen weer een lekkere portie.

Peultjes. Dit is het seizoen. Geniet ervan. Pluk de grote. Als ze al wat dik worden heb je twee in één. Je eet peultjes maar proeft tegelijkertijd erwtjes.

Tuinbonen. Kijk op het bord voor de plukinstructies. Onderaan dit bericht een nieuw recept.

Koolrabi. Een mooie paarse.

Bloemkool. Vorige week zaterdag mocht iedereen al een bloemkool meenemen. Wie er nog geen gehad heeft mag er deze week een snijden.

Snijbiet. Neem een grote portie. Aan de boskant van de bedden is de snijbiet het beste. Plant vastpakken en vlak boven de grond afsnijden.

Courgette of komkommer maar misschien wel allebei.

Sla!

Knoflook. Gebruik een schepje. De knollen zitten diep. Als je aan het loof trekt breekt dat af en blijft de knoflook in de grond zitten. Dat willen we niet.

Rucola en eetbare bloemetjes om de sla compleet te maken. Het is even zoeken maar het komkommerkruid staat ook in bloei.

En misschien nog wel meer …

De tuin deze week

Volop zomer. Lange dagen waardoor alles hard groeit en veel in bloei komt. Dat komt door de fotosynthese. Hoe dat werkt heb je vast geleerd bij biologie. 6 CO2 + 6 H2O + licht = C6H12O6 + 6O2. Oftewel: koolzuurgas uit de atmosfeer + water uit de bodem + energie uit de zon geeft glucose en zuurstof.

Koolzuurgas (CO2) wordt via de bladeren uit de lucht opgenomen, water via de wortels. Maar de plant heeft ook energie nodig. Dankzij het bladgroen (chlorophyl) in de bladeren kan de plant lichtenergie vastleggen en CO2 en water combineren tot glucose. Dit is de fotosynthese. Dit proces is kenmerkend voor planten en ligt aan de basis van alle leven op aarde. Toch knap van zo’n plantje.

Kijktip

Loop een rondje buitenom. Dan heb je mooi zicht op het bloemenbed naast de aardbeien. Blijf even staan om te luisteren naar het gezoem van alle insecten die daar vliegen. Je zal ook zien dat veel gewassen het juist verder weg van het middenpad het beste doen. Dus slim om daar te oogsten. Let ook op de goudsbloem. Die komt nu overal in bloei. Pluk er een paar. Trek de bloem uit elkaar en strooi over een salade.

Recept: Labneh met tuinbonen van Samuel Levie

Nodig: 750 gram Griekse yoghurt, 750 gram verse tuinbonen, 10 tenen knoflook, 100 ml olijfolie, 1 citroen, 10 blaadjes munt, chilivlokken naar smaak.

Bereiding: spoel een schone theedoek in koud water en leg deze op een zeef. Giet er yoghurt in en knoop dicht. Laat minimaal 6 uur uitlekken op een koele plek (koelkast). Als de yoghurt flink wat vocht verloren heeft, klop je deze los met een snuf zout. Dit is de labneh.

Dop de tuinbonen. Kook ze een minuut of 2 met ruim zout en spoel koud af. Verwijder bij grote exemplaren het vliesje van de boon. Pel de knoflooktenen en zet ze op met koud water. Breng aan de kook en vervang het water door vers water. Breng weer aan de kook en laat 5 minuten koken. Giet de knoflook af, dep hem droog en zet hem met de olie op in een kleine steelpan. De tenen moeten net onder staan. Verhit de olie en frituur de tenen op laag vuur tot ze goudbruin zijn. Haal eruit, laat de olie afkoelen. Maak de bonen aan met citroenrasp en –sap en de olie van de knoflook. Breng op smaak met zout en peper. Snij munt fijn en meng erdoor. Strijk labneh uit op een bord en serveer de tuinboonsalade en knoflook (eventueel  met chilivlokken naar smaak).

Tot ziens op de tuin!