Tuinbericht

Week 22-2021: 2, 3, 4 en 5 juni

Oogst deze week

  • meiraap
  • knoflook
  • sla
  • rabarber als je vorige week niet gehad hebt
  • en waar verder nog vlaggetjes staan

Er ging vrijdag een zucht van verlichting door het land én door de moestuin. Eindelijk lente.

Door de hogere temperaturen en omdat er  in de grond flink wat water is opgeslagen mag het gezegd worden. Het is groeizaam weer!

Het eerste bed sperziebonen zagen we ondertussen opkomen. De snijbonen doen ook hun best. We zien ook kiemplantjes van de maïs en pompoen.

Het teeltplan is wat door de war geraakt maar dat lossen we wel op. De pastinaak is door de inzet van veel vlijtige handen bevrijd van het onkruid. Kortom, vooral goed nieuws.

Hoewel … Het kan niet zo zijn dat we toch niet ergens een beetje bezorgd over zijn. Een aantal gewassen op Berkenrode heeft moeite om goed aan de groei te komen. We hebben nog geen verklaring. Wordt vervolgd.

Over de oogst

Knoflook. Met een schepje uit de grond halen. Ondertussen al weer wat dikker geworden. Niet om te bewaren maar om te eten als “verse” knoflook.

Meiraap. Meiraap zit qua grootte en smaak tussen radijs en koolrabi in. Je kan ze heel goed rauw eten maar ook even stoven. Schillen hoeft echt niet. Het loof kan je ook gebruiken als het er nog mooi uitziet. Hoe gaan we de meiraap oogsten? We stellen het volgende voor: oogst voor de voet weg.  Niet de grote eruit halen en de kleintjes voor anderen over laten. Dus aansluitend in de rij. Je begint waar je voorganger gestopt is. Op deze manier is de kans het grootste dat iedereen een paar grote en een paar kleintjes heeft en dat we eerlijk delen.

Sla. Bindsla, kropsla of nog een andere slasoort. Kijk waar de vlaggetjes staan.

Rabarber, als je vorige week niet gehad hebt. Vraag er even naar als het niet klaar staat bij de tafel.

Kijk of er ergens anders op het veld nog een vlaggetje staat. Vergeet de bloemetjes van de bieslook niet. Lekker als garnering.

Over de tuin

Helaas zijn de appelbomen weer te grazen genomen door de rupsen van de kleine wintervlinder. Die rups heeft ook huisgehouden in de eiken. Ze hebben bijna geen blad meer. Op veel plekken in de tuin en in het bos zie je de rupsen aan een draad door de lucht zweven. Let maar eens op. Eigenlijk is het onmogelijk om appels te telen zonder bestrijdingsmiddelen wanneer er eiken in de buurt staan. Wil je meer weten over die kleine nachtvlinder die ’s winters vliegt en waarvan de rupsen zoveel schade aanrichten, kijk dan op https://www.wur.nl/nl/show/Kleine-wintervlinder.htm

De komende dagen gaan we door met wieden en schoffelen zowel op Berkenrode als op Leyduin. Op Berkenrode hebben we vooral te maken met zuring. Op Leyduin breekt nu de tijd van het knopkruid aan. Een plant die altijd massaal opkomt begin juni. Makkelijk weg te schoffelen als je er op tijd bent. Als het te groot wordt een echte concurrent (voeding, water) voor de gewassen die we telen.

Kijktip

In de bloementuin komt steeds meer in bloei en kijk ook even bij de vijver en het vaste plantenbed naast bed 101. Je kan dan meteen ook zien dat de kapucijners nu echt de hoogte ingaan.

Tot ziens op de tuin.