Tuinbericht

Week 19 (11, 12, 13 mei)

Oogst deze week

  • raapsteel
  • Aziatische mesclun
  • radijs
  • en nog iets

Over de oogst

Voor iedereen deze week in ieder geval raapsteel en Aziatische mesclun en  radijsjes. Verder is het net als vorige week afwachten. De koolrabi en spinazie die groot genoeg is gaan we verdelen. Als ze de komende dagen nog even doorgroeien  beginnen we met het oogsten van de eerste sla van de koude grond. Als je nog geen rabarber gehad hebt, vraag daar dan naar. Hopelijk heeft dan eind van deze week iedereen een keer gehad.

Hoe oogsten

Ik verval in herhaling maar voor de zekerheid toch nog wat oogstinstructies.

Raapsteel voor de voet wegoogsten (je begint waar je voorganger gestopt is). Je trekt de plantjes in z’n geheel uit de grond. Wortels kan je afsnijden of wassen in de emmer water die bij het bed staat.

De mesclun snij je af. De plantjes kunnen dan weer aangroeien. Snij niet te laag want dan snij je het groeipunt weg en lukt het aangroeien niet meer. Als je zo’n 2 centimeter boven de grond snijdt moet het goed gaan. Pluk wat viooltjes uit de kruidentuin om over de mesclun te doen. Ziet er prachtig uit.

Let op: de vlaggetjes voor de raapsteel en de mesclun staan deze keer aan de uiteinden van de bedden dus loop aan de linkerkant van de tuin ernaar toe.

Als je sla of koolrabi oogst: De sla trek je uit de grond. Wortels er afdraaien en in de kist die daarvoor klaar staat gooien of aan de plant laten zitten. Koolrabi ook in z’n geheel uit de grond trekken. Als het blad er nog mooi uitziet dat aan de plant laten zitten en thuis er afhalen. Het blad is lekker als je het even roerbakt. (Stiekem hoop ik dat jullie zo veel mogelijk delen van de plant op gaan eten. Dus straks als we bieten gaan oogsten ook de bladeren en niet alleen de knollen, ook de buitenste bladeren van de sla en de blaadjes van de radijs en meiraap als die er nog fris uitzien).

De tuin deze week

Het zit er aan te komen: mooi, groeizaam weer (hogere temperaturen met geregeld een buitje regen). Maar dan liever ook weer niet te warm want dan verwacht ik dat sommige gewassen een groeispurt gaan maken en doorschieten en dat de slakken en koolwitjes en wortelvliegen hun slag gaan slaan. Altijd wel iets om je zorgen over te maken. Toch ben ik elke keer als ik op Moestuin Leyduin aankom weer blij dat ik hier tuinder mag zijn, want er is vooral heel veel om van te genieten. Vandaag het geluid van de gierzwaluwen die boven de tuin vlogen en aan het eind van de dag even lekker in het gras gelegen om ze door de lucht te zien kriskrassen. Muis, een van onze poezen, kwam me gezelschap houden.

Ik heb een paar “wildplukkers” gesignaleerd. Ze plukten van de rode melde, zuring, winterpostelein, daslookbloemen en eeuwige moes. Heel goed.

De afgelopen dagen zijn de eerste sperzieboonzaden de grond ingegaan. Het derde bed wortels is gezaaid en het tweede bed bieten.

Veel dank aan alle mensen die geholpen hebben met allerlei klussen en met  wieden en schoffelen. Ook deze week staat in het teken daarvan. Onkruid onder controle houden en bedden klaar maken zodat er volgende week op geplant kan worden.

De imker is aan het wachten op een mooie bijenzwerm. Als alles volgens scenario verloopt gaat dat als volgt: een grote hoeveelheid bijen vertrekt uit een van de kasten, op de tuin wordt dat gesignaleerd, Albert (de imker) wordt gebeld, de bijen zoeken een plek waar ze allemaal samen in een tros gaan hangen, die tros hangt op een plek waar Albert er gemakkelijk bij kan, hij schept de bijen, laat ze in een korf tot rust komen en stopt ze daarna in de paalkast. In “het bericht van de imker” kan je meer lezen over: zwermen, wel of niet  ingrijpen en de paalkast. https://moestuinleyduin.nl/tuinbericht/bericht-van-de-imker/. De bijen zijn trouwens al weer hard aan het werk op de tuin. Samen met andere insecten zorgen ze voor de bevruchting van de tuinbonen en de aardbeien.

Kijktip

Steeds meer aardbeien komen in bloei. Helaas heeft een aantal vorstschade opgelopen omdat ze al in bloei waren toen er een paar weken geleden nachtvorst was. Als ze een zwart hart hebben is dat geval. Meestal als ik naar de aardbeien kijk zie ik Henny daar aan het werk. Net als de voorgaande jaren worden ze door haar weer goed verzorgd.

Tot ziens op de tuin,

Marga en het tuinteam (Hannah, Corrie, Marja, Jan Willem en Ineke)