Tuinbericht

week 18-2024: 1, 3 en 4 mei

Oogst deze week

  • sla
  • blaadjes
  • verse knoflook
  • 4 mei om 14.00 rondleiding door de bloementuin

De meesten van jullie zijn al weer op de tuin geweest. Dan heb je gezien dat het grote gedeelte waar de groenten staan nog wat kaal is maar dat er in de voortuin al van alles aan het groeien en bloeien is.

A.s. zaterdag (4 mei) om 14.00 geeft Marja een rondleiding door de bloementuin. Wat staat er al, wat bloeit er al, welke bloemen zijn net gezaaid of staan nog in de opkweek, wat zijn vaste planten, tweejarige, eenjarige? Welke bloemen staan er vooral voor de mensen (om te plukken), welke planten zijn vooral aantrekkelijk voor insecten? We krijgen graag feedback van jullie en horen graag ideeën en tips. Dus loop mee en deel je kennis.

Bianca van Loon maakte samen met haar zoon Milo, een natuurpad in park Meermond in Heemstede. Bianca maakte ook een kleurboek van de illustraties die bij het natuurpad te zien zijn. Het kleurboek is te koop op de tuin.

Er zijn ook weer plantjes te koop. O.a. tomatenplantjes. Verzoek aan iedereen om niet te veel plantjes tegelijk te kopen want dan blijft er wat over voor anderen. De voorraad is niet heel groot want ook in de opkweekkas zijn slakken bezig geweest met hun opruimwerk.

Over de oogst

De tunnelkassen zijn na twee weken oogsten een stuk leger geworden. Deze week oogsten we nog een keer sla. Volgende week de koolrabi en daarna gaan we de kassen vol zetten met tomaten- en komkommerplanten.

Helaas is een deel van de raapsteel, rucola en spinazie opgegeten door slakken. We gaan proberen om er voor te zorgen dat iedereen toch met een kleine portie bladgroenten naar huis gaat.

Meng de sla met de andere blaadjes. Tip voor dressing: meng (olijf)olie met iets zuurs (azijn of citroen) en zoets (honing, appeldiksap, agavesiroop). En verder toevoegen wat je in huis hebt: mosterd, rozijn, nootjes, zachte kaas, kruiden, zonnebloempitten, ansjovis enz. enz.

Je mag ook wat verse knoflook oogsten. Eind vorig jaar hebben we knoflookteentjes gepoot. De teentjes hebben ondertussen stengels en blad gekregen maar zijn nog niet uitgegroeid tot knol. Ze zitten diep in de grond. Gebruik een schepje bij het oogsten. Je kan de hele plant eten. Dus helemaal fijn snijden en in de pan gooien.

Over de tuin

Eindelijk niet meer zo koud en nat. We hopen dat alles nu goed aan de groei komt en dat de slakken zich koest gaan houden.

Over twee weken (11 t/m 14 mei) zijn de ijsheiligen maar wij verwachten geen nachtvorst meer op de tuin. Dat betekent dat we al plannen om deze week de eerste sperziebonen te zaaien en volgende week misschien al pompoen. Dit jaar gaan we ook weer maïs telen. Die gaan we opkweken in de glazen kas.

Ook voor het onkruid was het tot afgelopen weekend nog te koud maar we verwachten dat dat nu ook gaat groeien.

Bij dit tuinbericht een foto van een koekoeksbloem die nu in bloei komen. Het is de dagkoekoeksbloem. Echte koekoeksbloemen hebben we niet op de tuin. Langs veel slootkanten staan ze nu in bloei. Heb je trouwens de koekoek al gehoord? Ze zijn terug uit Afrika.

Tot ziens op de tuin!