Tuinbericht

Week 18 (4,5,6 mei)

Moestuin Leyduin mesclun

Oogst deze week

  • dat is lastig te voorspellen
  • uitleg in het tuinbericht

We gaan deze week voor het eerst dit jaar het land op om te oogsten. Voor de zekerheid: alleen op de paden lopen en niet over de bedden. Je oogst van de bedden waar oranje vlaggetjes staan en bordjes met korte uitleg. Er zijn mesjes in de schuur. Breng ze terug na gebruik.

Ter herinnering, de oogsttijden: donderdag en vrijdag van 10.00 tot 17.00, zaterdag van 9.30 tot 15.30.

Over de oogst

Het is lastig te voorspellen wat je deze week mee naar huis gaat nemen. Ik heb er over gedacht om een weekje over te slaan omdat de gewassen op het land nog steeds langzaam groeien. Maar in de kas staan zo’n 50 kroppen andijvie die er nodig uit moeten en van de 280 koolrabiplantjes zijn er nu ongeveer 50 groot genoeg om te oogsten. Misschien is de raapsteel a.s. zaterdag oogstrijp en voor iedereen is er in ieder geval Aziatische mesclun. Je gaat dus niet met lege handen weg want we gaan door met het oogsten van rabarber en een deel van de radijs is ook groot genoeg om op te eten.

Hoe oogsten, bewaren en eten

Raapsteel in z’n geheel uit de grond trekken, Aziatische mesclun vlak boven de grond afsnijden. Van de Aziatische mesclun maak je een lekkere, pittige salade (zie foto). Je mag ook wat bladmosterd en rucola oogsten. Kijk in de oogstwijzer op deze site voor meer uitleg (en voor recepten). We oogsten “voor de voet weg”. Dat betekent dat jij begint te oogsten waar je voorganger gestopt is. Is het te druk? Loop dan even om en begin aan de andere kant van het bed.

Vorige week beschreef ik in het tuinbericht hoe je sla en andijvie kan bewaren. Hetzelfde geldt voor raapsteel en Aziatische mesclun. Koolrabi hoeft niet in de koelkast. Die bewaar je op een koele plaats. Als het blad er nog fris uitziet kan je dat ook gebruiken. Haal het blad wel van de knol af. De knol is langer bewaarbaar zonder blad (dat geldt ook voor radijs, biet, wortel enz.).

We gaan ook weer verder met het oogsten van de rabarber. Heb je die nog niet gehad, dan ben je hopelijk deze week aan de beurt en anders nog een weekje wachten. Rabarber hoef je niet te schillen, kort even koken met weinig water, als de rabarber zacht is van het vuur halen. Wil je geen of niet te veel suiker gebruiken, doe er dan rozijnen, appel(diksap) of banaan doorheen. Lekker met kwark of door de yoghurt.

De tuin deze week

Vorige week is er veel plantgoed de grond ingegaan. Deze week gaan we weer zaaien. Wortel, biet, de eerste sperziebonen, zonnebloem, witlof, wilde bloemenmengsel. En ondertussen moeten we er voor zorgen dat alles wat al op het land staat zo goed mogelijk onkruidvrij blijft. Mei, juni en juli zijn altijd de drukste maanden op de tuin. Op de hurken, knieën, gebukt of op een klein krukje zullen er weer veel uren wiedend doorgebracht worden. Je kan het als een vorm van meditatie zien (dan zoek je een rustige hoek van de tuin op) maar samen met een maatje gezellig kletsen kan ook.

De kassen beginnen leeg te raken. Die gaan we gereed maken voor de komkommer- en tomatenplanten die er over een paar weken ingaan. Vooral de nieuwe kas vraagt aandacht. Daar is veel heermoes en kweek opgekomen. Dat gaan we er eerst zo goed mogelijk uithalen en daarna weer compost aanbrengen. Op woensdag werken we op Berkenrode. Daar is nog niets gezaaid of geplant maar alle bedden zijn ondertussen wel bemest. We moeten nu de bedden teeltklaar maken want binnenkort gaan we er pompoen zaaien en gewassen zoals bleekselderij en knolselderij planten.

Kijktip deze week

De tuinbonen staan al in bloei. Binnenkort zie je daar kleine boontjes verschijnen. Kijk ook even of je de schorseneren al boven de grond ziet komen. Een heel ander kiemplantje dan van de pastinaak die er naast staat (net voorbij de rabarber).