Tuinbericht

Week 16-2021: 21 t/m 24 april

Oogst deze week

  • eerste oogst 2021
  • paksoi
  • sla

Op 12 april stuurden we alle deelnemers bericht dat er vanaf 21 april weer geoogst kan worden. Sommige mensen waren zo enthousiast dat ze alvast een kijkje kwamen nemen, anderen lazen het bericht niet goed en dachten dat er vorige week al geoogst kan worden. Die moesten onverrichter zake weer naar huis.

Maar deze week is het dus echt waar. Van woensdag t/m vrijdag kan je komen oogsten tussen 9.00 en 17.00 uur. Op zaterdag tussen 9.00 en 16.00 uur.

Wat weer even wennen zal zijn: zand in je keuken en als je niet oppast in je eten.

Over de oogst

Sla en paksoi. De sla vind je in de eerste (de nieuwe) tunnelkas gezien vanaf de ingang. De paksoi in de andere kas.

Vorig jaar vroegen we je om door de kassen heen te lopen. Aan de ene kant erin en aan de andere kant eruit. Deze week gaan we dat anders doen. Dus aan een kant erin, oogsten, omkeren en aan dezelfde kant er weer uit. Omdat we zoveel mogelijk planten in de kas wilden zetten zijn de paden erg smal. Wees voorzichtig want naast de paksoi staat een rij andijvie die graag nog een tijdje door wil groeien. Ga pas een kas in als je voorganger klaar is met oogsten.

Hoe oogsten: sla of paksoiplant onderaan vastpakken en uit de grond trekken. NIET boven een andere plant het zand eraf schudden. Dat is niet fijn voor de plant die het zand op zich krijgt en voor degene die die plant mee naar huis neemt. Wortels er met de hand afdraaien en die weggooien in de krat die daarvoor klaar staat. Je hebt geen mes nodig.

In https://moestuinleyduin.nl/oogstwijzer/ vind je extra informatie.

Langs de muur bij de perenbomen staan kruiden (bieslook, tijm, marjoraan) waarvan je wat kan oogsten. Bij kruiden is altijd het devies: neem niet te veel mee. Het is zonde als de kruiden in je keuken of koelkast liggen te verpieteren.

De tuin deze week

We zijn blij dat we twee tunnelkassen hebben want op het land groeit alles langzaam. Sinds de paasdagen hebben we te maken met “schraal weer”. Lage temperaturen, droge wind uit het noordoosten en bijna elke nacht vorst. Dat betekent dat voor veel gewassen die we gezaaid hebben de temperatuur te laag is om goed te ontkiemen en ook dat veel voedingsstoffen die nodig zijn voor de groei nog niet vrijkomen.

Als je over het land loopt zie je vooral veel witte doeken. Geen mooi gezicht maar we hebben het gedaan om de gewassen te beschermen. Onder de doeken is het net wat warmer en vochtiger. Daarnaast voorkomt het schade door bijvoorbeeld rupsen en vogels.

Kijktip

Kijk even bij de peultjes. We hebben ze in twee keer gezaaid. Als het goed gaat zijn ze over een paar maanden  tot bovenaan het net gegroeid.

Geniet in de voortuin van alles wat al in bloei staat en let ook op de insecten die daarvan profiteren.

Tot ziens op de tuin!