week 35-2024: 28, 30 en 31 augustus
Voor veel mensen is de vakantie nu achter de rug. Fijn om te merken dat ze bij thuiskomst blij zijn met de moestuin. Verrast hoe de tuin er bij ligt en met de mooie oogst. Dank voor alle complimenten.
Vorige week een overvloed aan bonen en ook deze week weer. We zijn blij dat we op vrijdag de rij kievitsbonen nog even goed gestut hadden. Bij het korte maar heftige onweer van zaterdag eind van de middag is er gelukkig niets omgegaan. We hadden niet verwacht dat de paarse stoksperziebonen zo overvloedig zouden zijn en zo hoog zouden klimmen. Ook deze week gaan we ervan oogsten. De snijbonen zijn wat minder massaal. Iets mis gegaan met het zaaien? Was het zakje zaad niet goed afgevuld, hebben wij iets verkeerds gedaan? In ieder geval blijkt bij een deel van de palen sperzie- ipv snijbonen te groeien. Ook lekker. Een voordeel is dat ze minder last hebben van de wind dan de snijbonen die snel beschadigen als het hard waait.
Volgende week is het zover. Zondag 8 september: Kunst en ambacht op de tuin! Van 12.00 tot 16.00. Kom langs, neem buren, vrienden en familie mee. Er is van alles te zien en te doen. Knutselen voor kinderen. Instructie hoe je een mooi boeket maakt met bloemen van de tuin. Er is uitleg over onze wijn. Tekenen, schilderen. Er wordt keramiek getoond, foto’s. muziek. Er is zeep te koop en lekkere lokale producten. Je kan je nog steeds aanmelden om mee te doen. Muziek maken (al speel je maar een paar nummers ergens in de hoek van de tuin), laten zien hoe je de groente van de moestuin verwerkt of wat je verder nog kan bedenken. We weten dat er veel talent is onder de deelnemers van de moestuin en hoe leuk is omdat met elkaar te delen. Meld je aan bij tacovanmaanen@telfort.nl. Kleedje meenemen en een mooi plekje in de tuin zoeken voor een picknick mag ook.
Over de oogst
Bonen. groene en paarse sperziebonen en snijbonen. We zorgen dat iedereen een mooie portie mee naar huis kan nemen.
Bieten. Grote bieten zijn ook lekker. Snijd ze in stukken voordat je ze gaat bereiden. Je mag ze trouwens ook kroten noemen. Schijnt per regio verschillend te zijn.
Sla. Deze week weer een lekkere zachte sla.
Rode ui. Minder goed te bewaren dan gele uit.
Courgette. Uit sommige planten is de kop gewaaid en dat is einde verhaal maar gelukkig hebben we er veel en ook de patisson begint te geven.
En verder waar er nog vlaggetjes staan zoals bij de palmkool, snijbiet, rucola, bleekselderij, NZ spinazie.
Over de tuin
Vorige week is het laatste plantgoed van dit jaar de grond ingegaan. Sla en andijvie op het land. Koolrabi in de kas waar de komkommers stonden. Altijd moeilijk voor te stellen maar het groeiseizoen is over haar hoogtepunt. De dagen worden al korter, de nachten kouder.
Het was spannend (want het was af en toe langere tijd droog) maar nu beginnen we er toch echt in te geloven. De beregeningsbuizen en brandweerslangen gaan we dit jaar niet gebruiken. Dat is nog nooit gebeurd in het dertien jarig bestaan van Moestuin Leyduin.
Bloemen
Veel bloemen hadden het zwaar de afgelopen dagen. We zien schade in de bloementuin en omgewaaide dahlia’s en cosmea. Toch nog veel moois te zien zoals de Afrikaanse goudsbloem (zie fot). Tip bij het plukken van zonnebloem. Loop even naar de achterkant van het bed (via het pad tussen de aardpeer en de windvang).
En een boekentip
Het lijkt alsof wij veel verschillende bonenrassen hebben maar eigenlijk is het natuurlijk niets als je bedenkt hoeveel rassen er vroeger geteeld werden, aangepast aan de groeiomstandigheden van hun omgeving. Over het belang van het behoud van die variatie schreef Dan Saladino het boek Eten tot het op is. ’s werelds meest zeldzame voedselsoorten en waarom ze niet verloren mogen gaan. Op de achterkant de volgende aanbeveling. “Eten tot het op is laat zien dat de toekomst van onze planeet ook afhangt van het terugwinnen van biodiversiteit op ons bord, voordat het te laat is. Het leest als een fenomenale reis door verleden, heden en toekomst van ons voedsel en als een liefdesbrief aan traditionele eetculturen wereldwijd”.
Tot ziens op de tuin!