Tuinbericht

week 46-2021: 18, 19 en 20 november

Oogst deze week

  • kom afscheid nemen
  • laatste oogstweek 2021

Een paar weken geleden was het nog moeilijk voor te stellen dat het seizoen bijna voorbij was. De tuin zag er nog bijna zomers uit. Maar vorige week kwam de omslag vooral na de overvloedige regen van vrijdag op zaterdag. En nu de dagen steeds korter worden,  de zon zich begin deze week maar sporadisch liet zien en de temperatuur omlaag gaat zien we alles in winterstand gaan. Kom deze week om afscheid te nemen van de tuin.

Over de oogst

Je hoeft geen grote tas mee te nemen. Van verschillende groenten hebben we nog wat over. Zoals een kist knolselderij, een half bed pastinaak, ongeveer dertig koolrapen en rode kolen, tien kilo bietjes en er kan van de boerenkool geoogst worden. We gaan alles zo goed mogelijk verdelen. Pluk ook nog wat bloemetjes en blaadjes (b.v. van de winterpostelein).

Van de boerenkool oogsten we alleen de onderste bladeren zodat de planten nog door kunnen groeien. Als het een beetje meezit sturen we je dan in januari bericht dat je langs kan komen voor nog een portie.

Over de tuin

Het lijstje met winterklussen is in de maak. De catalogussen van onze zaadleveranciers vallen op de mat. Het hok waarin we bladeren verzamelen om bladcompost te maken is bijna vol.  Steeds meer bedden zijn winterklaar. Dat betekent dat ze bedekt zijn met een groenbemester of een laag plantenresten. Zo beschermen we het bodemleven en voorkomen we uitspoeling van waardevolle voedingsstoffen. Ook de poezen zijn winterklaar. Ze zorgen zelf voor een dikke bontjas en wij geven ze wat extra eten zo dat ze goed bestand zijn tegen de kou.

Tip

Heb je belangstelling voor fermenteren? Bionext, de ketenorganisatie van de biologische sector,  biedt een gratis online workshop aan.

https://biolekkervoorje.nl/actueel/doe-mee-met-de-gratis-workshop-fermenteren-kun-je-leren-464/

Moestuin Leyduin is leeg dus je moet de komende tijd je groenten elders halen. Dat kan bijvoorbeeld bij de Wickevoorter Stadsboeren. Zij bieden wekelijks een groentepakket aan. Meer informatie bij tuin@wickevoorterstadsboeren.nl.

We zien jullie graag deze week nog een keer op de tuin en daarna natuurlijk volgend jaar weer.

Marja en Marga