Tuinbericht

Week 51-2021: Op de valreep

Oogst deze week

  • Voor 2022
  • Een aardig jaar

Het is rustig op de moestuin maar op de valreep is er nog een hoop werk verzet. De lijst met winterklussen is nog niet leeg maar wel een stuk korter geworden.

De achterste tunnelkas en het glazen kastje zijn gepoetst, de zandbak ziet er weer uit als nieuw, er zijn bomen gesnoeid, gerooid en geplant. Oogstresten zijn opgeruimd. Heel veel rommel is naar de milieustraat gebracht en er is ruimte gemaakt voor een nieuw gewas. Zaterdag 18 december was een bewolkte dag maar het werk, lekkere soep, vuurtje en goed humeur bij alle aanwezigen zorgden er voor dat we het niet koud hadden en voldaan naar huis gingen. Op de kortste dag van het jaar genoten we met onze stagiaires van een zonovergoten dag op de tuin. Ook toen hebben we vooral snoeiwerk verricht (bij de windhaag) en veel opgeruimd. De foto bij dit tuinbericht is van Merijn Henfling.

De tuin is de komende weken af en toe open. Zie je het hek open staan loop dan gerust even binnen om wat boerenkool te oogsten. De vorst is er ondertussen over heen gegaan. Laat de boerenkool stoven met andere groenten (ui, pastinaak, wortel) tot ze goed zacht zijn en voeg op het einde een scheut tomatenpassata en een beetje tamari toe.

Op de radio wenste de schrijver Thomas Verbogt iedereen een 2022 met hoop, troost en geen gemopper. Een mooie gedachte.

We wensen jullie een aardig 2022. Zorg goed voor anderen, jezelf en voor de aarde.

Tot volgend jaar,

Marja en Marga