Tuinbericht

week 45-2021: 11, 12 en 13 november

Oogst deze week

  • pompoen
  • yacon
  • pastinaak
  • winterpostelein
  • aardpeer
  • knoflook
  • kropje sla

Bijna de laatste oogstweek. Binnenkort moet je weer helemaal zelf verzinnen wat je gaat eten dus maak nog even gebruik van het aanbod van de moestuin. Kom je groenten bij elkaar scharrelen.

Volgende week is dan echt de laatste keer dit jaar. Vorig jaar hebben we wegens corona geen feestelijke afsluiting gehad. Geen vuurtje, geen muziek. Ook dit jaar zit dat er niet in. Wel zijn we van plan om op zaterdag 20 november een lekkere pan soep te maken. Vind je het leuk om iets te bakken dat je graag wil delen met de andere deelnemers dan is dat zeer welkom. Zo hopen we dat er voor iedereen iets lekkers klaar staat als je op de tuin komt.

Over de oogst

Pompoen. Volgens ons krijg je van pompoen nooit genoeg. Pompoen de meest veelzijdige groente? De foto bij dit bericht is van Sally van Rijn. Ze maakte pompoenbrood. Onderaan dit bericht het recept.

Pastinaak. Zelf oogsten met een riek en oppassen dat je de pastinaak daarbij niet spiest. Voor mensen waarvoor dit lastig is hebben we alvast wat voorgeoogst.

Winterpostelein. De winterpostelein is weer aangegroeid dus er kan weer van gesneden worden. Pak een plantje vlak boven de grond vast en snij de blaadjes af.

Yacon. Nog een keer yacon zodat je er weer mee kan experimenteren.

Het laatste kropje sla van dit jaar. Aan de sla kan je goed zien dat het groeiseizoen echt voorbij is. De kropjes blijven klein.

Knoflook. Op zolder hadden we nog wat knoflook bewaard. Neem een bolletje mee.

Aardpeer. Ben je liefhebber dan mag je een portie opgraven.

Over de tuin

Alles trekt zich terug. Zelfs de Afrikaantjes zijn over hun bloeitijd heen.  Steeds vaker zeggen we: zullen we volgend jaar … Dan volgt er iets dat we volgend jaar juist wel of juist niet willen gaan doen. Beslissingen stellen we nog uit. Even geen haast.

Recept: Pompoenbrood

Nodig: 400 gram pompoen, 150 gram amandelmeel, 50 gram boekweit- of speltmeel, 3 eieren, snufje zout, 1 theelepel bakpoeder, 1 theelepel kokosbloesemsuiker of andere zoetstof, 1 theelepel komijnzaad en 1 theelepel kaneel, 3 eetlepels pittenmix.

Bereiding: Verwarm de oven voor op 175 graden. Stoof of kook de pompoenblokjes ongeveer 10 minuten tot ze zacht zijn. Afgieten en pureren. Schep de pompoenpuree en voeg alle andere ingrediënten (behalve de pittenmix toe). Meng tot je een fijn beslag hebt. Vet een cakevorm of broodbakblik in. Giet het beslag in de vorm. Strooi de pittenmix er over heen. Bak ongeveer 35 minuten in het midden van de oven. Controleer of het brood klaar is door er in te prikken.

Allergisch voor noten? Gebruik dan een andere meelsoort dan amandelmeel.

Tot ziens op de tuin!