Tuinbericht

week 44-2021: 4, 5 en 6 november

Oogst deze week

  • biet
  • rode kool
  • knolselderij
  • wortelpeterselie
  • sla of andijvie

Bijna op de valreep nog een nieuw gewas dat deze week geoogst kan worden. Bijna op de valreep, want na deze week kan je nog twee weken komen oogsten.

Het nieuwe gewas is wortelpeterselie. Lijkt uiterlijk veel op pastinaak maar is wat minder zoet, kruidiger van smaak.

Over de oogst

Rode kool: het verbaast ons elk jaar weer maar een deel van onze rode kolen weegt bijna vijf kilo. Die delen we daarom in stukken. Ook aangesneden is de kool goed te bewaren.

Biet: onderaan dit bericht een recept met rode biet van VELT.

Sla of andijvie.

Knolselderij.

Wortelpeterselie. Zelf oogsten met een riek. Afwegen met blad eraan. Het blad kan je goed gebruiken als peterselieblad. Toen we er zelf een aantal oogsten kwam er helaas geen mooie wortelpeterselie naar boven. Hopelijk hebben jullie mooiere exemplaren.

Over de tuin

We hebben onze winterlaarzen van zolder gehaald. Warm en waterdicht, dat heb je nu nodig als je op de tuin aan het werk bent.

Berkenrode is zo goed als leeg geoogst. Leyduin ziet er nog steeds best vol uit. Dat komt omdat we gewasresten laten staan (zonnebloem, maïs), of omdat het een meerjarig gewas is (aardbei) en omdat we veel groenbemester hebben. En natuurlijk door Afrikaantjes die de tuin nog steeds opfleuren. Pluk nog een keer een mooie bos.

In deze tijd van het jaar vind ik het altijd leuk om te kijken wat er allemaal nog bloeit. Marja wees me op een appelboom die bloesem heeft. Dat is wel vreemd. Te vroeg, te laat?

Kijktip

Bij dit tuinbericht een foto die Ton Apon vorige week maakte van de bomen die aan de westkant de tuin beschutten. Kijk als je midden op de tuin bent naar alle randen, naar de bomen die daar staan. Vooral nu ze blad beginnen te verliezen maar nog niet helemaal kaal zijn, zijn de silhouetten mooi. Ik hoorde dinsdag de eerste toezegging die in Glasgow op de klimaattop is gedaan: voor 2030 komt er een einde aan ontbossing. Daar kan je cynisch over zijn, want gaan ze dat ook echt waarmaken en kan het niet sneller. Je kan het nieuws ook positiever ontvangen en dit zien als een stap in de goede richting en hopen dat er nog veel gaan volgen.

Recept: rode biet met peperkoek

Ingrediënten (voor 4 personen)

400 g rode biet, een scheut olijfolie, 2 el balsamicoazijn, 1/4 tl chilipoeder, 1 tl kerriepoeder, 1 el sojasaus, 100 g pijnboompitten, 4 plakken peperkoek, 150 g geitenkaas, peper en zout

voor de vinaigrette: 3 el olijfolie, 2 el balsamicoazijn, 1 tl mosterd, 1 tl honing, 1/4 tl chilipoeder, peper en zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180° Celsius.

Schrob de rode bieten schoon. Verwijder de kroontjes en de staartjes en snijd elke biet in stevige blokken. Schik de stukken in een ovenschaal en besprenkel ze met wat olijfolie en 2 eetlepels balsamicoazijn. Voeg het chilipoeder, het kerriepoeder en de sojasaus toe. Meng alles goed door elkaar zodat de stukken rode biet volledig bedekt zijn met olie en kruiden. Zet in de oven en rooster gedurende 40 minuten of tot de bieten zachtgaar zijn. Hussel ze geregeld even door elkaar.

Rooster de pijnboompitten in een hete, droge koekenpan tot ze goudgeel zijn en geuren. Zet ze opzij.

Snijd de peperkoek in dobbelsteentjes en bak ze met een gulle scheut olijfolie in een koekenpan tot ze krokant worden. Houd goed in de gaten dat ze niet zwart worden! Zet ze eveneens opzij.

Meng de ingrediënten voor de vinaigrette door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.

Schik een paar blokken rode biet op een bordje. Strooi er wat vlokken geitenkaas, peperkoekcroutons en pijnboompitten over. Giet de vinaigrette over de salade.