Tuinbericht

Week 45-2020: 4 t/m 7 november

Oogst deze week

  • deze en de komende week oogsten we de tuin leeg

Het oogstseizoen zit er bijna op. Deze en de komende week gaan we de tuin leegoogsten.

In het tuinbericht van vorige week schreven we dat een feestelijke laatste oogstdag er niet in zit dit jaar maar dat we wel een doorlopend lopend buffet wilde organiseren waarbij iedereen nog een lekker hapje kon nemen. Of dat door gaat? We wachten de persconferentie van morgen (dinsdag 3 november) af. Als de groepsgrootte buiten nog verder ingeperkt wordt (nu vier personen) moeten we helaas ook daar van af zien. We houden  jullie op de hoogte.

Over de oogst

In ieder geval pompoen. En verder is het een verrassing. We gaan er voor proberen te zorgen dat je zowel deze als volgende week nog vier verschillende groenten mee naar huis kan nemen. Denk dan aan gewassen als boerenkool, knolselderij, aardpeer (topinamboer), pastinaak, koolraap, yacon of rode kool.

Ik las een bericht dat een boer zijn pompoenen niet kwijt kan omdat ze volgens de supermarkt niet het goede gewicht hadden, namelijk ongeveer 1,2 kilo. Hij kan ze nu gratis weggeven of naar de composthopen brengen. In beide gevallen betekent het dat hij niets verdient en wel kosten heeft gemaakt. Gelukkig gaat dat bij ons anders. De pompoenen die we nu nog hebben zijn volgens de normen van de supermarkten te klein of te groot. Gelukkig gaan jullie ze meenemen en er iets lekkers mee maken.

Nog een bericht uit de supermarktwereld. Een van de grote ketens biedt peren aan voor 80 cent per kilo. Huh, denk ik dan. Waarom willen we aan peren niet de waarde toekennen die ze verdienen en daarmee ook de teler belonen voor al zijn inspanningen? Waarom is het wel normaal om 3 Euro te betalen voor een koffie to-go maar wordt groente en fruit ver beneden de kostprijs aangeboden?

De tuin deze week

Naast de vijver hebben we een “hok” waarin we elk najaar blad verzamelen om te composteren. Dat hok was pas geleden helemaal leeg maar begint alweer aardig vol te raken.

Door de zonnepanelen kunnen we een groot deel van de elektriciteit die we nodig hebben zelf opwekken. Zijn we energieneutraal? Wat vast gaat helpen is dat we een nieuwe koelkast hebben gekocht. Een stuk kleiner en zonder diepvriesgedeelte. Nu denken we na over opvang van regenwater. De afgelopen weken zagen we veel water wegstromen. Het zou fijn zijn als we dat kunnen bewaren voor de momenten dat we het nodig hebben.

Kijktip

Deelnemer Harm Snater overhandigde een soortenlijst met waarnemingen die hij in 2020 gedaan heeft (zie foto bij dit bericht). Volgens hem zelf, zeer incompleet. Hij schrijft: “hierbij wat waarnemingen op het gebied van planten, vlinders en libellen in 2020, tijdens het oogsten gedaan. Ik heb thuisgekomen genoteerd wat ik in mijn, zeer beperkte geheugen had opgeslagen”. De lijst bevat zo’n 120 wilde plantensoorten, 15 libellen en 11 vlinders. Het motto blijft dus: goed kijken. Cruyff zei het al: je ziet het pas als je het door hebt.

Recept

Nog een pompoenrecept. Een vegetarisch recept. I.p.v. boter gebruikte ik zonnebloemolie waardoor het zelfs  vegan werd.

Pompoenragout met seitan

Nodig: 500 g pompoen in blokjes, 1 laurierblad, 150 g seitan, 60 g boter, 40 g bloem, 5 dl groentebouillon, 4 kruidnagels, 2 – 3 tl van: foelie, salie, tijm, gemberpoeder, sojasaus en peper naar smaak.

Bereiding: Pompoenblokjes in weinig water met alle kruiden en specerijen in 12 min gaarkoken. Seitan in blokjes bakken in 20 gram boter. Rest van de boter in een pan smelten, bloem erdoor roeren en al roerend een paar minuten laten garen. Beetje voor beetje het groentekookvocht en de bouillon erbij gieten en tot een glad mengsel roeren. Pompoen met de seitan toevoegen. Enkele minuten zachtjes laten koken. Op smaak maken met peper en sojasaus. Lekker met groene tagliatelle of rijst en een pittige salade.

Bron: Odin recepten

We zien jullie (op gepaste afstand) graag op de tuin! .