Tuinbericht

Week 46-2020: 11 t/m 14 november

Oogst deze week

  • de laatste oogst
  • pompoen
  • boerenkool
  • en nog meer

De laatste oogst van dit seizoen. Eigenlijk kan je het oogstseizoen zien als een grote golf. 31 weken geleden begonnen we met een bescheiden oogst van bladgewassen. Daarna nam de oogst toe tot ver in september waarna we weer afbouwden. Deze week gaan we de laatste gewassen binnen halen.

Helaas geen vrolijke laatste oogstdag. Het voelt een beetje kaal. Geen vuurtje, geen verhaal van de imker, geen afscheidswoord, geen soep en ander lekkers, geen muziek. Bij dit tuinbericht daarom een foto van de laatste oogstdag van vorig jaar. Hopelijk kunnen we elkaar volgend jaar wel weer ontmoeten tijdens activiteiten zoals oogstfeest, samen eten op de tuin, rondleidingen en workshops.

Voor ons gevoel is het jaar voorbij gevlogen. Het was intensief omdat we te maken hadden met de coronamaatregelen maar gelukkig kon op de tuin alles door gaan. We gaan het nu even een paar maanden wat rustiger aan doen maar ondertussen maken we ook plannen en doen we voorbereidingen voor volgend jaar.

Veel dank voor alle hulp, waardering en betrokkenheid.

Over de oogst

We gaan er van uit dat er voor iedereen nog een keer pompoen en boerenkool is. De hele grote pompoenen gaan we in stukken snijden. Van de boerenkool  blijven we de onderste bladeren oogsten. Dus niet de hele kop er af snijden. Hopelijk kunnen we dan in december of januari nog een keer een oproep doen dat je boerenkool mag oogsten.

De afgelopen weken hebben we veel voorgeoogst. Dat waren de gewassen die van Berkenrode kwamen maar ook veel groenten die wat lastiger te oogsten waren op Leyduin of bij regenachtig weer.  Soms zou je bijna vergeten dat Moestuin Leyduin een zelfoogsttuin is. Deze week doen we dat anders. Dus zelf graven en snijden. We hebben niet van alles genoeg voor iedereen dus kijk goed op het bord wat er geoogst mag worden als jij op de tuin bent. Heb je hulp nodig, laat dat dan weten.

Een van de deelnemers vroeg of ze wat snijbietplanten mee mag nemen om in haar eigen tuin te planten. Dat mag. Als het weer een beetje meezit kan je er dan later dit jaar of in het voorjaar nog een keer van snijden. Ook de selderij- en peterselieplanten mogen mee naar huis genomen worden. Zet ze in een pot op een niet te koude plek bijvoorbeeld in de keuken.

Links achter op de tuin hebben we wat rammenas staan. Rammenas lijkt qua smaak op radijs. Je kan ze rauw eten maar meestoven in een groentegerecht is ook lekker. We hebben er niet heel veel dus neem ze alleen mee als je een liefhebber bent.

De Oost Indische kers blijft maar bloeien. Pluk er nog wat van en ook van de Afrikaantjes. Neem dus nog wat kleur mee naar huis.

De tuin deze week

De rabarberplanten zijn helemaal afgestorven en hebben zich terug getrokken in de grond. Het onkruid tussen de planten is verwijderd en er is compost aangebracht.

Helaas is een aantal perenbomen tegen de muur doodgegaan. Ze zijn weggehaald. We beraden ons nu wat we daar gaan planten. Perzik?

Kijktip

Loop nog een laatste rondje over de tuin. De kleine tunnelkas is volgend voorjaar waarschijnlijk vervangen voor een grotere en misschien is er dan ook een droogkast geplaatst om kruiden te drogen.

Ook deze winter lokale seizoensgroenten en lekker koken

De Wickevoorter Stadsboeren (bij Cruquius) bieden speciaal voor deelnemers van Moestuin Leyduin een winterabonnement aan. Van week 47 tot de kerst kan je komen oogsten voor 45 Euro. Er is maar beperkt plaats dus denk er niet te lang over na. Meer info kan je krijgen bij tuin@dewickevoorterstadsboeren.nl. Op woensdag van 10 tot 12 en van zaterdag van 10 tot 1 kan je ook in hun winkeltje terecht.

Kijk ook even of de buurderij iets voor jou is. https://boerenenburen.nl/en/assemblies/12339

Zelf zijn we lid van coöperatie Odin. Daar kopen we tijdens het oogstseizoen weinig groenten maar de afgelopen weken is daar al weer verandering in gekomen. Vergeet ook de biologische markt niet. Bijvoorbeeld de maandelijkse markt in de kweektuinkas in Haarlem. https://www.haarlemmerkweektuin.nl/biomarkt/

Pas op voor de corona-kilo’s maar die krijg je meestal niet van groenten. Bij VELT is november soepmaand. Natuurlijk met gebruik van veel seizoensgroenten. Kijk op hun website voor lekkere recepten. https://www.velt.nu/nieuws/november-soepmaand

We hopen jullie deze week nog te zien op de tuin.

We wensen jullie een goede winter en hopelijk tot volgend jaar.

Veel groeten,

Marja en Marga