Tuinbericht

Van de herfst naar de winter

Oogst deze week

  • 9 december o.a. aardpeer en palmkool
  • workshops
  • aanmelden

3 december 2017

Langzaam glijden we van de herfst in de winter. De temperatuur daalt en neerslag valt af en toe al in de vorm van hagel. Op de Moestuin gaat nu standaard de houtkachel aan als er gewerkt wordt of mensen er samen komen voor een workshop, studie of overleg.

De wekelijkse tuinberichten zijn gestopt omdat het oogstseizoen voorbij is maar zoals belooft schrijf ik toch af en toe een bericht om jullie op de hoogte te houden. Want er gebeurt genoeg.

Simone Visser organiseerde twee enthousiast ontvangen “pompoenworkshops”. A.s. woensdag is de derde. Monique van Wegen en Dolly Verburgh bereiden twee workshops voor waarin je een mooie winterkrans leert maken. Voor meer informatie: kijk in de agenda.

Afgelopen vrijdagavond was het druk in de schuur omdat stagiaires en een deel van het tuinteam studeerden op “sterren en planeten”. Af en toe gingen we naar buiten om op zoek te gaan naar Orion en Cassiopeia en natuurlijk de poolster en de grote beer. Helaas was het halfbewolkt maar we hoorden wel uilen roepen.

Onder leiding van Ineke Meier wordt er hard gewerkt aan de nieuwe inrichting van de voortuin. De vorm van de bloementuin begint al goed zichtbaar te worden en afgelopen donderdag hebben zelfs een aantal vaste planten (vrouwenmantel) al een plekje gekregen (zie foto). Ronald Ruis is begonnen met de aanleg van een stoepje voor de schuur. De kas waar de tomaten stonden is onkruidvrij, de grond is gewoeld en daarna bemest.

Een trouwe vaste ploeg op de tuin zijn de mensen die op dinsdag en donderdag komen voor dagbesteding. Ze hebben veel bladeren geharkt die daarna gecomposteerd worden. Bij de zwarte schuur zagen en kloven ze hout voor onze kachel en voor verkoop door het Landschap en er zijn allerlei onderhoudsklusjes die gedaan moeten worden. De afgelopen drie maanden heeft Mariken de Goede ze begeleid. A.s. dinsdag komt Hannah Verdegaal terug van haar sabbatical om haar weer af te lossen. We zien uit naar haar terugkomst.

Zelf blijf ik regelmatig een dagje thuis. Er is genoeg te doen achter de computer. Eerst het voorbereiden van de evaluatie van 25 november, nu het maken van het verslag dat jullie binnenkort toegestuurd krijgen.  Verder het bijwerken van de boekhouding en het verwerken van de aanmeldingen voor volgend jaar. LET OP: de deadline voor mensen die geen doorlopend deelnemerschap  hebben is 11 december. Als je twijfelt: kijk dan even naar de foto’s die tijdens het oogstseizoen genomen zijn en op de website staan. Hierbij voor de zekerheid nog een keer de link voor aanmelding. Alleen bestemd voor huidige deelnemers die zich jaarlijks opnieuw aanmelden.  https://moestuinleyduin.nl/aanmelden-2018/

Ondertussen komen de zaadcatalogussen binnen. Dat betekent dat het al weer tijd wordt om na te denken over het teeltplan van volgend jaar. Op zaterdagmiddag 9 december gaan Marja Dijkzeul en ik met de stagiaires hiermee aan de slag.

Als je die dag langs wilt komen om te kijken of er nog wat te oogsten valt ben je welkom. Er is in ieder geval nog aardpeer, palmkool, sjalot en er kan nog gesneden worden van verschillende bladgroenten. Als je gelukt hebt kan je ook nog wat spruiten meenemen of de laatste schorseneren en pastinaken. Hoe laat we open zijn hangt van het weer af. Als het overwegend droog is zijn we er vanaf 10.00 uur, anders pas vanaf 12.30 tot 15.00.

Fijne kortste dagen van het jaar,

Met hartelijke groet,

Marga (tuinder Moestuin Leyduin)