Tuinbericht

Week 45-2018: 8, 9 en 10 november

Oogst deze week

  • laatste oogst van 2018
  • knolselderij
  • aardpeer
  • boerenkool
  • palmkool
  • om te verdelen: pompoen, ui, rode kool, spruit en yacon

Afscheid van Christiaan

Vandaag was de afscheidsbijeenkomst van Christiaan van Willenswaard in de Oude Kerk in Heemstede. Christiaan was vanaf het begin bij Moestuin Leyduin betrokken. Als hij kwam oogsten was er altijd even contact. Soms alleen een groet, soms een gesprek. Christiaan was geïnteresseerd in hoe het ging op de tuin, hoe het met de mensen ging, de onderlinge relaties, of alles goed geregeld was.

Toen dat laatste niet het geval bleek vroeg ik hem om mee te denken over oplossingen. Ik ben dankbaar dat hij daarin toestemde. In januari dit jaar werd Stichting Moestuin Leyduin opgericht met Christiaan als secretaris. Hij zorgde voor goede afspraken, een nieuwe structuur en koers. Helaas duurde zijn bestuurslidmaatschap veel te kort. Dit voorjaar hoorde Christiaan dat hij ongeneeslijk ziek was.  Op 1 november overleed hij. Ook namens het bestuur van Stichting Moestuin Leyduin dank ik Christiaan voor zijn betrokkenheid, adviezen, aandacht, humor, het voorbeeld hoe het leven geleefd moet worden en losgelaten…

Over de oogst

De afgelopen weken was het kiezen tussen boerenkool en palmkool. Deze week mag je van beide oogsten. De knolselderij mag je zelf oogsten. De aardpeer ook maar omdat sommige mensen dat lastig vinden zal een gedeelte voorgeoogst worden. Van de pompoen, ui, rode kool en spruit is niet voor iedereen genoeg. Die gaan we verdelen.

We gaan ook de yacon oogsten. Voor ons een nieuwe gewas dus we weten niet hoeveel er uit de grond gaat komen. Wil je weten hoe yacon smaakt, neem dan een knol mee. Goed wassen en schoon borstelen. Je kan hem rauw eten. Weet je een recept met yacon? We horen het graag.

Voor de liefhebbers van snijbiet en Nieuw-Zeelandse spinazie. Sla je slag!

En dan voor de allerlaatste keer een bos Afrikaantjes. Aan de kant van de bosrand zijn ze nog het mooist.

De tuin deze week

Afgelopen zaterdag was het nationale Natuurwerkdag. Wij hadden op de tuin onze eigen werkdag. Als je via de onbewaakte overgang naar de tuin komt kan je de muur en het hek van de tuin aan die kant weer zien. Het riet, bramen en gras dat daar stond is weggehaald. Ook op veel andere plekken is riet weggehaald en de grote waterbak vlakbij de composthopen is weer zichtbaar gemaakt.

Bij de composthopen zie je ook een paar vakken waar we blad in composteren. De zorgvragers hebben ervoor gezorgd dat de vakken al weer bijna vol liggen. Volgend jaar kunnen we het gecomposteerde blad gebruiken om de bedden te voeden.

Vandaag hebben we een grondmonster genomen. Morgen stuur ik het op naar het bedrijf dat het gaat analyseren op de aanwezigheid van schadelijke aaltjes. Over een paar weken (hopelijk voor 24 november) weten we dan of de Afrikaantjes effect hebben gehad.

Het oogsten zit er na deze week op. Het werk in de tuin wordt steeds rustiger. We gaan winterklussen doen, grote schoonmaak in de schuren, via studie ons verder verdiepen in de BD-landbouw en ons ook al weer verheugen op volgend jaar.

Einde van het seizoen

Niet vergeten: Laatste oogstdag (10 november) en evaluatie (24 november). Het programma vergeten? Kijk nog even in het bericht dat je begin vorige week hierover ontving of in de agenda van deze website. Kan je niet komen maar wil je wel laten weten hoe je het afgelopen seizoen vond, heb je wensen m.b.t. gewassen, oogsttijden, activiteiten: stuur dan een mail naar marga@moestuinleyduin.nl