Tuinbericht

Week 42 – 2016 (20, 21, 22 oktober)

Oogst deze week

  • pompoen
  • ui
  • pastinaak
  • schorseneer
  • lees het hele tuinbericht
  • lees het hele tuinbericht

Over de oogst

Deze week allemaal groenten die hun best hebben gedaan om zoveel mogelijk energie/voeding op te slaan. De schorseneer en de pastinaak in hun wortel. De pompoen in haar vrucht en de ui in haar bol. Bij uitstek dus groenten voor de herfst en de winter.

Schorseneren zijn het meest lastig te oogsten van alle groenten die we telen. Hoe natter het is, hoe moeilijker het is om ze heel uit de grond te krijgen. Daarom hebben we op dinsdagochtend al twee kisten geoogst omdat er voor daarna veel regen voorspeld was. In de oogstwijzer vind je meer informatie over dit gewas en ook een recept waarin schorseneer gecombineerd wordt met pastinaak. Wil je de pure smaak van schorseneer proeven?  Kook ze dan in melk tot ze gaar zijn. Beetje citroen erbij en daarna opdienen.

We hebben nog wat appels van de eigen bomen en de familie Kroft bracht vier kisten appels van hun goudrenet.

We gaan weer spruitjes oogsten. Je mag ze meenemen als je dit seizoen nog niet eerder spruitjes gehad hebt. De Nieuw Zeelandse spinazie doet het nog steeds.

Volgende week gaan we aardpeer oogsten. Dan zet ik op de site een recept van pompoen en aardpeer. De pompoen die je deze week meeneemt kan je rustig een weekje laten liggen.

Over de tuin deze week

De zonnebloemen en de maïsplanten zijn plat op de grond gelegd en doen daarmee dienst als bodembedekker. We wachten op droog weer om het laatste restje mest om te zetten. Omzetten van de mest is nodig om de compostering goed te laten verlopen.

Al veel bedden zijn ingezaaid met winterrogge. Deze week komen er hopelijk nog een paar bij. Daarna wordt het te laat om te zaaien.

En nog meer voorbereidingen voor volgend jaar: afgelopen vrijdag en zaterdag is er knoflook gepoot zodat we in het voorjaar weer verse knoflook kunnen oogsten.

Kijk- en luistertip

Geniet van de herfstkleuren in het bos en luister naar Drs P.  met zijn lied over knolrapen, lof, schorseneren en prei. https://www.youtube.com/watch?v=KsK423N-z7Y