Tuinbericht

week 42-2022: 20, 21 en 22 oktober

Oogst deze week

  • knolselderij
  • pompoen
  • prei
  • biet
  • en nog een groente

Herfst en soep. Ik vind het bij elkaar horen. Toen ik vorige week in de schuur een pan soep aan het maken was, dwaalden mijn gedachten af naar verschillende natuurwerkdagen waar ik de afgelopen jaren aan mee deed. Eerst samen aan de slag, daarna uitrusten met een warme kop soep in je handen en daarna met een voldaan gevoel naar huis.

Het fijne van soep is dat het zo goed uitdeelt. Je hebt er nooit te veel of te weinig van. Want als er iets over is, eet je dat de volgende dag op en als het te weinig lijkt te zijn, geef je iedereen iets minder (of leng je een beetje aan).

Dus: deel soep en maak fijne soepherinneringen.

Deze week groenten waar het goed soep mee maken is.

Over de oogst

Knolselderij. De knolselderij komt gedeeltelijk van Berkenrode (en is dan dus al voor je geoogst) of van Leyduin (zelf met een spitvork uit de grond halen).

Pompoen. Haal er weer een op in de glazen kas.

Prei en biet van Berkenrode.

En nog een vijfde groente. Waar verder nog vlaggetjes staan en pluk ook nog wat bloemen en kruiden.

Over de tuin

De wijndruiven zijn geoogst en geperst en worden nu langzaam tot (hopelijk) lekkere wijn. Met dank aan onze wijngroep, die deze keer bestond uit Fred, Jan, Elsbeth, Barbara, Isa en Hester. We denken dat er voor zo’n tien flessen geoogst is. Over een jaar kunnen we de smaak testen. De wijn drinken we dan op tijdens gezamenlijke maaltijden en evenementen op de tuin.

Als je over de tuin loopt ziet het er nog best vol uit. Dat komt o.a. door de meerjarige gewassen zoals de aardbeien, asperges en dahlia’s. Die blijven op hun plek staan. En door de groenbemesters zoals de bladrammenas, Japanse haver en de Afrikaantjes. De rest van de bedden wordt de komende weken leeggeoogst. Maar ook dan zullen er plantenresten blijven staan en bedden afgedekt worden. Nog genoeg te halen voor bodemdieren, vogels en andere dieren die in de winter de tuin gebruiken als foerageerplek.

Recept: Pompoensoep met appel en gember

Nodig: 1 pompoen, 2 appels, 1 ui, 1 liter groentebouillon, 2 cm verse gember (geraspt), 4 el (plantaardige) room, olijfolie, peper en zout. Optioneel: pompoenpitolie, handje pompoenpitten, shoyu.

Bereiding: Snij de pompoen en appel in stukjes (eerst de pitten verwijderen). Snij de ui en fruit de ui glazig in olijfolie. Doe er de pompoen en appel bij en laat kort meestoven. Overgiet met de bouillon tot de ingrediënten net onder staan. Dek af en breng aan de kook. Laat 25 minuten sudderen. Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan tot ze lichtbruin kleuren. Blus af met shoyu en zet apart. Pureer de soep. Voeg nog wat bouillon toe als je de soep te dik vindt. Breng op smaak met de vers geraspte gember, peper en zout. Verdeel de soep over borden of kommetjes en werk ze af met de room. Voeg eventueel nog wat pompoenpitolie toe en bestrooi met de pompoenpitten.

Bron: herfstmagazine Odin

Tot ziens op de tuin!