Tuinbericht

week 41-2022: 13, 14 en 15 oktober

Oogst deze week

  • pastinaak
  • knolvenkel
  • kropje sla
  • wortel
  • ui
  • en nog meer

Beter weer hadden we voor ons oogstfeest, afgelopen zondag, niet kunnen wensen. Het was een zonovergoten dag met veel lekker eten, muziek, vuur in de pizza-oven en in de vuurschaal. Kinderen en volwassenen gingen aan de slag aan de knutseltafels van Tessa en Joke en veel ontmoeting en gezelligheid. Maar waarom heet het “oogstfeest”? Daar moeten we over nadenken want het is niet het einde van het oogstseizoen (dat duurt zeker tot week 45) en veel deelnemers maken van elke oogstweek een klein feestje.

Over de oogst

Pastinaak. Eerlijk gezegd weten we niet goed hoeveel pastinaak we kunnen gaan oogsten en hoe ze er uit zien. Dat is het nadeel van een groente die maandenlang onder de grond groeit en die makkelijk ten prooi valt aan veenmol of andere ondergrondse beestjes die graag aan wortels knagen. We gaan ons best doen om er voor te zorgen dat iedereen een even grote portie krijgt.

Knolvenkel. Een groente die wel goed zichtbaar is boven de grond. Haal hem uit de grond met een riek. Neem ook wat stengels met venkelgroen mee. De stengel kan je net zo bereiden als de knol. Van het venkelgroen maak je een lekkere pesto of knip het fijn door een salade.

Kropje sla.

Ui.

Wortel.

En waar verder nog een vlaggetje staat zoals bij de raapsteel, rucola, snijbiet, palmkool. Er is ook nog wat radijs.

Bloemen? Eigenlijk had ik het niet meer verwacht maar ook vorige week lukte het nog veel mensen om een mooi boeketje te maken. Op de foto bij dit bericht de bloemen die ik plukte. Deze week weer? We zijn benieuwd.

Over de tuin

Veel groentenresten gaan naar de compostplek (bij de vijver) waar de compostploeg (Jan Willem, Isa en Ronald)  er mooie compost van te maken. De hopen die klaar zijn worden verspreid over het land. Onze eigen kringloop. Daarnaast maken we gebruik van aangekochte groencompost en maaisel uit de omgeving. Die materialen gaan nu gedeeltelijk het land op.

Kijktip

Kijk even bij de druiven. Hangen ze er nog of zijn ze ondertussen geplukt door onze wijngroep om er wijn van te maken?

Tot ziens op de tuin!