Week 41-2021: 14, 15 en 16 oktober
Wat een fijne dagen hadden we op 9 en 10 oktober op de tuin. Zaterdag de pompoenoogst, zondag het oogstfeest en beide dagen heerlijk nazomerweer. Dank aan iedereen die aanwezig was met name ook aan Hanneke voor de vrolijke muziek met de Boothills, Tessa voor de kinderactiviteiten en Thomas en Thomas voor de pizza’s.
Vlak voor we met de pompoenoogst beginnen is de vraag altijd: hoeveel zullen het er dit jaar zijn? Je ziet iedereen dan naar het veld kijken. De een roept dat het er vast honderd zijn. Iemand anders gaat zelfs voor twee honderd en een derde durft nog hoger te gaan.
We telden er 780 en dat is nog niet alles want voordat we zaterdagmiddag begonnen waren er al pompoenen meegenomen door deelnemers die al eerder de week waren komen oogsten en op Berkenrode hebben we er ook nog wat geteeld. We schatten in dat we ook dit jaar weer zo’n duizend pompoenen hebben. Er zijn wel veel kleintjes bij want de groeiomstandigheden waren dit jaar niet ideaal (te lang te lage temperaturen). Deze week mag je zo’n kleine pompoen mee naar huis nemen.
We hebben trouwens niet alleen oranje pompoenen maar ook weer fles-, Delicata- en groene pompoen. Allemaal lekker (ook zeker die groene). De Delicata schijn je beter nog even na te kunnen laten rijpen maar ik vond hem zo van het veld ook al lekker.
Over de oogst
Vorige week hadden we de laatste sperziebonen van dit jaar. Dat is weer wachten tot volgend jaar augustus. We gaan nu echt over op het knollenseizoen. Gewassen die lang op het land hebben gestaan, veel voedingsstoffen hebben opgeslagen en lang bewaarbaar zijn. Allemaal goed te combineren. Wat dacht je van curry met koolraap, wortel, pompoen en knolselderij? Of al die knollen lekker laten garen in de oven.
Koolraap: Uit de grond trekken. Ze zijn nog al verschillend in gewicht dus we gaan nog even kijken hoe we ze gaan verdelen. In de oogstwijzer staan lekkere recepten voor koolraapcurry, koolraappizza en koolraap met wortel. Ik hoorde ook ai iemand over koolraapfrietjes.
Wortel: komt van Berkenrode dus afwegen bij de tafel.
Knolselderij: komt ook van Berkenrode dus ophalen bij de tafel net als het pompoentje.
Andijvie en winterpostelein of raapsteel. De raapsteel is weer aangegroeid dus daar kan weer van gesneden worden. Ik maakte vorige week van de winterpostelein een lekkere salade. Heerlijk knapperige blaadjes.
Waar verder nog vlaggetjes staan en nog een mooie bos Afrikaantjes.
Over de tuin
Ik denk dat we deze week gaan kijken hoe het met de yacon gaat. Hoe groot zijn de knollen al en kunnen we ze binnenkort gaan oogsten? Altijd spannend om te ontdekken wat zich onder de grond afspeelt.
Een dezer dagen gaat het enige gewas dat we dit jaar nog moeten planten de grond in. Namelijk de knoflook.
Helaas zijn de druiven van de wijnranken opgegeten door de vogels. Die hadden er een lekker hapje aan maar voor de wijngroep betekent het dat ze dit jaar niets te plukken hebben en geen wijn kunnen maken. Dat is wel sneu.
De foto bij dit bericht is van Ton Apon.
Tot ziens op de tuin