Week 41-2018: 11, 12 en 13 oktober
Wat een prachtige nazomer hebben we. Op de tuin genieten we er elke dag weer van. Een heel verschil met vorig jaar, toen was het vanaf week 35 t/m 40 nat en koud. De tuin stond regelmatig onder water en de oogst had daar duidelijk onder te lijden.
De groei is nu wel uit de gewassen doordat de dagen steeds korter worden en de nachten al koud zijn. Solvejg en Laura, twee van onze stagiaires, hebben vandaag gekeken wat we de komende weken nog kunnen oogsten. Het lijkt er op dat we zeker tot week 45 door kunnen gaan.
Twee weken geleden kregen jullie een bericht over de oprichting van Stichting Moestuin Leyduin (SML). Een aantal mensen vroeg mij daarna wat ik daarvan vind. Ik ben er blij mee. We waren er aan toe om te verzelfstandigen en niet langer onder Stichting De Nieuwe Akker te vallen. In het bericht werd gevraagd om een gift omdat er kosten zijn gemaakt voor de oprichting en er een overnamebedrag aan De Nieuwe Akker betaald moest worden. In totaal zo’n 1800 Euro. De penningmeester van SML liet me weten dat er ongeveer 500 Euro binnen is. Wil je nog een donatie overmaken, doe dat dan op NL 66 TRIO 0338 8341 09 t.n.v. Moestuin Leyduin te Haarlem.
Over de oogst
Ook deze week weer een diverse oogst met o.a. knolvenkel, biet en pastinaak en andijvie of sla.
Daarnaast voor iedereen nog een koolgewas: spruitjes, rode kool, koolrabi of raapjes.
Heb je vorige week al spruitjes gehad, dan mag je die deze week niet kiezen.
Ik vind dat spruitjes op een moestuin horen maar het is een gewas dat lastig te telen is op zandgrond. De opbrengst per plant, per week is niet heel hoog terwijl ze wel veel plek nodig hebben. Onze spruitjes hebben daarnaast ook nog eens heel veel last van rupsen gehad en door het mooie weer is dat nog steeds niet voorbij ( de vierde generatie in een jaar). Gelukkig eten ze vooral de grote bladeren van de planten en laten ze de spruitjes meestal ongemoeid.
De tuin deze week
Vandaag hebben we een aanhanger vol oogst van Berkenrode gehaald. Pastinaak, rode kool, spruit en een pompoen. Die laatste had zich goed verstopt maar werd gevonden bij het schoonmaken van het bed. Ons stukje land daar is nu bijna leeg. Op Leyduin is de tuin nog een stuk voller. Vooral door alle Afrikaantjes die er nog staan.
Een paar bedden Afrikaantjes zijn gemaaid. Wat er vooral overbleef was heel veel zaad. Hopelijk gaat dat volgend jaar niet allemaal ontkiemen maar we verwachten wel dat we volgend jaar heel veel Afrikaantjes tussen de gewassen terug zullen vinden.
We hopen dat jullie tijd hebben om te komen oogsten en te genieten van de tuin in de najaarszon. De foto bij dit bericht is gemaakt door Annelie Weurman.
Tot ziens op de tuin.