Tuinbericht

Week 40-2018: 4, 5, 6 oktober

Oogst deze week

  • uien
  • andijvie
  • koolrabi
  • palmkool of boerenkool
  • en ....

Het begin van de herfst is een goed moment om bij collega-tuinders op bezoek te gaan. Daar is nu wat meer tijd voor en overal is nog voldoende te zien. Fijn om ervaringen uit te wisselen en te leren van anderen. Natuurlijk hebben we het over de droogte van afgelopen zomer. De meeste kleinschalige tuinderijen hebben daar weinig last van gehad. Wel wordt gemerkt dat veel gewassen eerder geoogst konden worden en bestaat bij sommigen de vrees dat ze de komende weken onvoldoende groenten hebben voor hun oogsters, in hun winkel of om in pakketten te doen.

Op Moestuin Leyduin lijkt dat mee te vallen. Ook deze week nog een gevarieerd aanbod en er komt nog van alles aan. Je gaat zeker weer met vijf verschillende groenten naar huis.

Over de oogst

De andijvie wordt niet meer zo groot als in de zomer dus een wat kleinere krop dan jullie gewend zijn.

Verschillende kolen: koolrabi, palmkool of boerenkool en we beginnen al met de oogst van de spruiten en de rode kool. Ben je voor de laatste twee deze week nog niet aan de beurt, heb dan even geduld. Er is ook nog winterpostelein en een restje wortel en groenselderij. Snij van de snijbiet. De Nieuw Zeelandse spinazie heeft zijn langste tijd gehad. Daar moet je echt je best doen om nog iets oogstbaars te vinden.

Van Landschap Noord-Holland hebben we een kist appels gekregen uit de boomgaard bij het parkeerterrein. Oud-Hollandse rassen. Welke? Op = op.

De tuin deze week

De pronk- en snijbonen zijn opgeruimd. Het zorgt er voor dat je de hele groentetuin weer goed kan overzien. Op steeds meer bedden is Japanse haver ingezaaid. Als je goed kijkt zie je kleine, groene sprietjes op steeds meer plekken boven de grond komen.

Wil je Afrikaantjes oogsten neem dan van de bedden meteen rechts vooraan. Ze beginnen nu goed in bloei te komen. Van de zonnebloemen wil ik een deel laten staan. Ze worden volop bezocht door zangvogeltjes die zich tegoed doen aan de zaadjes. We gunnen ze graag een lekker maaltje.

We zien jullie graag op de tuin!