Tuinbericht

Week 40-2020: 30 september, 1 t/m 3 oktober

Oogst deze week

  • koolrabi
  • andijvie
  • wortel of bleekselderij
  • palmkool
  • sperzieboon

 

Op de tuin ligt een nieuwe namenlijst klaar. Week 40 t/m 46. We gaan de laatste weken van het seizoen in. We blijven tot het einde van het oogstseizoen vier dagen per week open om te oogsten. Wel gaan we vanaf 1 oktober (dus deze week) op donderdag dicht om 16.00 i.p.v. 18.00 uur. Je kan van woensdag t/m zaterdag van 9.00 tot 16.00 komen oogsten.

Het bord, de namenlijst en de kisten met voorgeoogste groenten zijn bij slecht weer binnen in de schuur. Blijf elkaar goed de ruimte en de tijd geven om rustig en veilig te oogsten. Ook op het land. Gebruik het middenpad om naar de bedden toe te lopen en loop terug via de zijkanten van de tuin.

De komende weken lekkere, gezonde herfstgroenten. Dus zeker nog de moeite waard om te komen.

Over de oogst

Koolrabi en andijvie. Allebei in z’n geheel uit de grond trekken. Als het blad van de koolrabi nog mooi is kan je dat ook gebruiken.

Wortel of groenselderij. Deze gewassen komen van Berkenrode en kan je dus ophalen in de schuur. Groenselderij is hetzelfde als bleekselderij. Onderaan dit bericht vind je een recept van collega Sebastiaan Bos van de Kievit in Katwijk. Uit de VELT herfstkeuken recepten van soep waarin andijvie is verwerkt en van worteltjes met roquefortsaus.

Palmkool. Net als bij de boerenkool de onderste grote bladeren oogsten. De plant kan dan vanuit het hart verder groeien. Zorg dat de palmkool een palmvorm behoudt. Dus rondom plukken. Is er van de planten vooraan op het bed al veel geoogst loop dan even door naar achterop het bed.

Sperziebonen. Hopelijk voor iedereen nog een portie. Dat is afhankelijk van het weer. Bij veel regen en kou gaan ze snel achteruit.

Kijk ook of er nog wat raapsteel en andere bladgewassen zijn.

Nog steeds Afrikaantjes en je mag ook de bloemen van de aardpeer oogsten. Op verschillende plekken in de tuin is de bieslook weer aangegroeid. Kijk ook even welke kruiden je tussen de appel- en perenbomen kan oogsten en achterin op de tuin.

Over de tuin deze week

Er komen nog allerlei gewassen aan (o.a. yacon, pastinaak, rode kool, aardpeer, koolraap, winterpostelein en veldsla) om te oogsten maar de tuin begint al zichtbaar leger te worden. Veel bedden zijn ingezaaid met Japanse haver of hebben een laagje (blad)compost gekregen zodat de bodem bedekt de winter ingaat. We gaan de komende tijd ook ons stukje land op Berkenrode leegoogsten. Daar staat o.a. nog biet, prei, knolselderij en verschillende soorten kolen.

Naast de 1199 pompoenen die op 19 september zijn geoogst, zijn er een week later nog meer van het land gehaald. Dat zijn vooral bijzondere rassen zoals muskaatpompoen en een naaktzadige pompoen, met de mooie naam Lady Godivina. Van naaktzadige kunnen de zaden gegeten worden omdat die geen hard omhulsel hebben. Het zijn grote pompoenen. Een dezer weken snijden we ze in stukken en verdelen ze. Een paar zullen we bewaren voor een lekkere kop pompoensoep als je in de laatste week komt oogsten.

Misschien is de grote hoop compost je al opgevallen die vorige week is gearriveerd. Het komt van boerderij de Hartstocht in Aboude. Daar wordt maaisel uit natuurgebieden gemengd met mest van de koeien en daarna gecomposteerd. We maken veel compost van groentenresten die overblijven en van blad en maaisel uit het bos maar dat is niet voldoende om de vruchtbaarheid van de bodem goed op peil te houden. De planten halen voeding uit de bodem. Bij elke krop sla, pompoen of portie bonen nemen jullie een beetje van die voeding mee naar huis. Dat vullen we weer aan met eigen compost en die van de Hartstocht.

Kijktip

Onder de kastanjeboom op de tuin liggen heel veel kastanjes. We zijn blij als ze geraapt worden. Want anders krijgen ze wortels en zetten zich stevig vast in de grond.

Recepten

Hartige taart met bleekselderij en oesterzwammen.

Ingrediënten: 1 struik bleekselderij, 1 zakje oesterzwammen, 3- 4 sjalotjes, 2 el boter of olie, 6 eieren, 150 g geraspte oude kaas, 100 g crème fraîche, 1 tl Provençaalse of Italiaanse kruiden, 1 tl kerrie, peper en zout, hart taartdeeg (bv. diepvries bladerdeeg of zelfgemaakt deeg)

  • Recept voor deeg:
  • 50 g kokosvet
  • 2 eieren
  • 200 g kikkererwtenmeel
  • snuf zout
  • 50 g geraspte oude kaas

Ingrediënten op basis van 4 personen

+/- 70 min. totale bereidingstijd

Bereiden: Maak eerst het deeg als je dat zelf wilt maken.  Voor het deeg meng je simpelweg alle ingrediënten tot een samenhangend geheel. Als je er een bal van kan vormen is het goed, voeg niet te snel water toe, doe dat alleen als het nodig is. Laat het minimaal ½ uur rusten in de koelkast, langer mag ook.  Bladerdeeg uit de vriezer leg je vast uit om te ontdooien wanneer je met de groente begint. Verhit de oven voor op 180°C. Was de bleekselderijstengels, bewaar het blad voor een bouillon en snijd de stengels in kleine boogjes. Veeg de oesterzwammen (of andere paddenstoelen, dat kan ook) schoon en scheur ze in reepjes. Pel de sjalotten en snipper ze fijn. Verhit 1 el olie of boter in een koekenpan en de oesterzwammen tot ze een beetje kleuren. Geef ze een beetje p&z en schep ze uit de pan. Bak dan de sjalotjes glazig in een nieuwe el boter en voeg de bleekselderij toe. Bak een minuut of 5 tot ze iets zachter worden, voeg 1 tl kerrie toe. Rasp intussen de kaas en klop de eieren los met de crème fraîche en roer hier de kruiden, kaas en wat p&z door. Vet een springvorm in en bekleed met het deeg, maak een omstaand randje en prik de bodem hier en daar in met een vork. Verdeel de bleekselderij over de bodem, verdeel het ei-,mengsel erover en verdeel tot slot de gebakken oesterzwam over de taart. Bak 40-50 min in de oven tot het gaar is en het ei gestold. Laat 10 min afkoelen en snijd dan in punten.

Warme groene soep met andijvie, pesto en kruiden

Ingrediënten: 1 courgette, 2 kroppen andijvie, 1 venkel, lavas, 30 g miso, pesto, olijfolie, 1,5 el pesto, rijst, 1,5 l water,1 el bouillon

Bereiding: Snijd de courgette in blokjes. Maak de venkel schoon en snijd deze in grove stukken. Was de andijvie en verdeel deze ook in stukken. Stoof de venkel aan in hete olie. Voeg de courgetteblokjes en de andijvie toe en laat even meestoven. Voeg water en bouillon toe. Voeg de miso, lavas, pesto en rijst toe en laat gedurende 40 min sudderen. Mix de soep fijn en kruid af.

Geroosterde kleine worteltjes met roquefortsaus

Ingrediënten: 10 wortels, olijfolie,peper en zout

Bereiding: Maak de wortels schoon en ontdoe ze voor de helft van hun loof. Verdeel de wortels in een ovenschotel. Overgiet deze met olie, peper en zout en rooster deze gedurende 25 min in een voorverwarmde oven van 200°C. Controleer regelmatig met een vork op gaarheid.

Voor de roquefortsaus: Ingrediënten: 55 g roquefort, 70 ml volle melk,2 tl chilisaus

De roquefort smelten in de volle melk (of room) met twee tl chilisaus (potje). Mixen. Uitgieten over de worteltjes.

Tot ziens op de tuin.