Tuinbericht

Week 41-2020: 7 t/m 10 oktober

Oogst deze week

  • pompoen
  • prei
  • een koolsoort
  • een bladgewas
  • nog een groente van Berkenrode
  • waar verder nog vlaggetjes staan

Vanaf eind juli hebben we ze wekelijks kunnen plukken. Sperziebonen. Nu is het echt voorbij. Vorige week zijn de laatste bonen van het land gehaald. Om de sperziebonen te bedanken bij dit tuinbericht een foto van de laatste kist met bonen.

De oogstwijzer is bijgewerkt. Ben je op zoek naar recepten met andijvie, bleekselderij of koolraap kijk dan even op de site. Heb je zelf een lekker recept dat je wil delen laat het dan weten. Ook de recepten op www.kievitamines.nl zijn een aanrader.

Laat je niet weerhouden door de regen. Als het heel nat is oogsten we meer voor en kom je naar de tuin met schoenen die daarvoor niet geschikt zijn vraag dan even naar een paar laarzen.

Voor de zekerheid nog even de oogsttijden. Van woensdag t/m zaterdag kan er van 9 tot 16.00 geoogst worden.

Over de oogst

Pompoen. In de kas kan je weer een pompoen uitzoeken. Alleen waar de vlaggetjes staan.

Prei. De prei komt van Berkenrode. Het is de laatste prei van dit jaar.

Nog een groente van Berkenrode. We weten nog niet precies welke groente en in welke hoeveelheden we gaan oogsten op Berkenrode. Dat hangt af van het weer. Gewassen die op een natte plek staan of niet goed tegen veel water kunnen gaan we versneld oogsten.

Een koolsoort. Op Leyduin oogsten we deze week kolen die een knol vormen. Koolraap, meiraap of koolrabi. Wat moet je ermee doen? Een lekker currygerecht maken.  Onderaan dit bericht vind je een recept en ook voor koolraap met wortel.

Een bladgewas van Leyduin. Ook dit wordt een keuze. Misschien deze week al de eerste veldsla.

De tuin deze week

Niet alleen de sperziebonen zijn van het land, ook alle pronk- en snijbonen. Vorige week was er voor iedereen nog een patisson of courgette maar ook die planten zijn we aan het opruimen, net als de tomaten in de kas.

Wat er nu nog in de grond zit zijn vooral tweejarigen planten en kolen. Gewassen die voedsel in hun wortel of knol opslaan en volgend jaar in bloei komen zodat ze zich kunnen voortplanten. Wij laten het zover niet komen en gaan ze binnenkort oogsten. Je moet dan denken aan knolselderij, pastinaak, witlof. Verder kolen die wel tegen een stootje kunnen en goed bewaarbaar zijn.

Leestip

Dynamisch perspectief, het ledenblad van de Vereniging voor Biologisch-Dynamische voeding gaat deze herfst over: Korte ketens, natuur gedreven, sociaal verbonden en economisch gedragen. Kortom over vormen van landbouw waar de band tussen producent (boer, tuinder) en consument (deelnemer, lid, vaste klant) hecht en duurzaam is. https://bdvereniging.nl/wp-content/uploads/2020/09/DP-2020-3-themanummer-Korte-Ketens.pdf

Recepten

Kruidig gebakken koolraap of meiraapjes en wortels

Voor vier personen

Nodig: 500 gram koolraap, 500 gram wortels, 3 el balsamicoazijn, 3 el olijfolie, 3 el esdoornstroop (of andere stroop), 0,5 tl rozemarijn, peper en zout.

Snijd de wortels en de raapjes in dunne plakjes of dikke lucifers. Stoom de groenten ongeveer 8 minuten. Verwarm de olijfolie en voeg de groenten, de azijn, de stroop en de kruiden toe. Zet een deksel op de pan en bak de groenten tot ze licht gebruind en beetgaar zijn.

Uit: Lekker Ecologisch! Van VELT.

Curry met geroosterde knolgroenten

Heb je niet alle groente die in dit recept staan maar wel pompoen, knolselderij of bleekselderij gebruik die dan. Variëren mag.

  • 250 gram zilvervliesrijst
  • 300 gram koolraap, geschild en in schijven van duimgrootte
  • 300 gram pastinaak, geschild en in schijven van duimgrootte
  • 300 gram spruitjes, gehalveerd
  • zonnebloemolie
  • 3 eetlepels Thaise groene currypasta
  • 1 rode ui, in halve maantjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel verse gember, fijngesneden
  • 250 gram wortel, in blokjes
  • 500 milliliter groentebouillon
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 400 milliliter kokosmelk
  • Sap van 1 limoen
  • 1 eetlepel agavesiroop
  • 1 bosje verse koriander, grof gesneden

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de koolraap, pastinaak en spruitjes in een ruime ovenschaal en bestrijk met wat olie. Rooster de groenten 30 minuten en roer halverwege door, voeg dan nog wat olie toe als het erg droog is.

Bereid de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Verhit ondertussen in een ruime pan 1 eetlepel olie en fruit hierin de ui 2 minuten. Voeg de currypasta toe en bak nog 2 minuten mee. Pers de knoflook erboven uit, voeg de gember toe en bak nog 2 minuten. Voeg de wortels, bouillon en sojasaus toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 20 minuten zachtjes koken. Prak de wortel een beetje fijn met een vork of aardappelstamper.

Voeg geroosterde groenten samen met de de kokosmelk, limoensap en agave toe aan de pan en laat nog 5 minuten zachtjes sudderen. Proef en breng op smaak met nog wat currypasta of zout en peper. Serveer met de rijst en garneer met koriander.

Tot ziens op de tuin!