Tuinbericht

Week 39-2018: 27, 28 en 29 september

Oogst deze week

  • pompoen
  • winterpostelein
  • sla
  • sperzieboon
  • wortel

Afgelopen zaterdag hadden we een gezellig oogstfeest op de tuin. Er is geoogst, gezongen, muziek gemaakt, gegeten en geknutseld (zie de foto bij dit bericht). Helaas kon een aantal mensen er niet bij zijn omdat het feest oorspronkelijk op zondag gepland was. Toen ik zondagmorgen uit het raam keek was ik blij dat we het besluit hadden genomen om het te verzetten. Wat een regen!

Was je er niet bij. Binnenkort verschijnen er foto’s van het oogstfeest op de website.

Goed om te weten

Er worden geen boeketten meer gemaakt maar als je zelf wil plukken mag dat. Er zijn plantjes te koop. Als je ze nu in de tuin zet bloeien ze volgend jaar prachtig.

De druiven op het land hangen er prachtig bij. Het suikergehalte wordt regelmatig gemeten. Over een week of twee worden ze geoogst en wordt de allereerste Leyduinwijn gemaakt. Daarvoor zijn nog wel wat spullen nodig. Zoals een gistingsfles, waterslot, hevelslang. Om dat aan te schaffen is Hetty van Halder een crowdfundingsactie gestart. In de schuur staat een glazen pot waarin je een bijdrage kan doen.

LET OP: er kan op donderdag niet meer ’s avonds geoogst worden. Het wordt al te vroeg donker.

Over de oogst

Er zijn drie soorten pompoenen. De oranje ronde (hokkaido), de flespompoen en de sweet dumpling. Voor alle soorten geldt: schillen hoeft niet. Als je zorgt dat de pompoen bij de bereiding goed gaar wordt, wordt de schil ook zacht. Ik at deze week de sweet dumpling. Een klein pompoentje, wit-groen gestreept. Lekker zoet van smaak.

Winterpostelein oogst je door het plantje helemaal af te snijden ongeveer 1 centimeter boven de grond. De plantjes kunnen dan weer aangroeien. Oogst in de rij, dus waar je voorganger gestopt is. Let op: het lijkt of de bedden naast de winterpostelein leeg zijn maar daar is Japanse haver ingezaaid. Blijf  op de paden.  Te gebruiken als salade, in een omelet, of door de pasta roeren met paddestoel en kaas.

De laatste sperziebonen van het jaar en waarschijnlijk ook de laatste wortels.

Van vorige week is nog groenselderij en pastinaak over.

De appeloogst is minder dan vorig jaar maar er is zeker voor iedereen een appel (of een peer).

De tuin deze week

De pompoen-, courgette-, komkommer- en tomatenplanten zijn opgeruimd. Het land wordt steeds leger. Op de bedden die leeg zijn gekomen is Japanse haver (groenbemester) ingezaaid. Op sommige bedden doen we eerst compost. Dat is goed voor de bodem en op de compostplaats is weer ruimte om nieuwe hopen te maken. Volgens onze minister van landbouw moeten we naar circulaire landbouw toe. Wij doen dat al!

We hebben veel kastanjes en eikels geraapt. Met name de kastanjes ontkiemen volgend voorjaar makkelijk en dan is het veel werk om ze uit de bedden te halen. De eikels gaan naar de varkens van een van onze stagiaires.

Tot ziens op de tuin!