Tuinbericht

Week 38-2018: 20, 21, en 22 september

Oogst deze week

  • pastinaak
  • groenselderij
  • sla
  • roodlof
  • snijbiet
  • radijs
  • En nog iets ....

 

LET OP: Voor zondag 23 september wordt er veel regen voorspeld. Daarom is het oogstfeest verzet naar zaterdag 22 september. Het programma blijft hetzelfde. Om 11.30 oogsten we samen de appels en pompoenen. Vanaf 13.00 tot 15.30 oogstfeest met leuke muziek en lekker eten.
Als je op zaterdag komt oogsten doe dat dan liever niet tussen 13.00 en 15.00.

Marianne Broekkamp heeft weer meerjarige bloemen opgekweekt. Ze zijn deze week te koop. O.a. margriet, muurbloem, jacobsladder en leeuwenbek. En dan had ze ook nog tijd om pesto te maken van de basilicum. Neem dus wat klein geld mee als je naar de tuin komt.

De oogst deze week

Voor het eerst dit jaar pastinaak. In april gezaaid nu klaar om geoogst te worden. Geteeld op Berkenrode. Pastinaak heeft een eigen website, www.pastinaak.nl. Daar vind je veel recepten. Kijk ook even in de oogstwijzer op deze website. Ik schil pastinaak niet. Goed schoon boenen is voldoende.

We oogsten deze week groenselderij. Groenselderij is vergelijkbaar met bleekselderij. Het enige verschil is de kleur. Je oogst hem door de plant in zijn geheel uit de grond trekken. We leggen een snoeischaar bij het bed. Daarmee kan je wortels van de plant knippen.

Er zijn ronde, rode en lange, witte radijsjes (ijspegels).

De snijbiet is weer aangegroeid. Daar kan van geoogst worden en er zijn nog steeds sperziebonen.

De sla groeit langzaam maar deze week gaan we er wel al van oogsten. Voor de liefhebber is er roodlof.

En nog iets: We gaan weer bietjes dunnen en er zijn nog wat wortels, snij- en pronkbonen en de laatste tomaat en courgette. We kijken ook of de sperziebonen groot genoeg zijn om te oogsten.

De tuin deze week

We hadden een aantal dagen heerlijk nazomerweer. Zeer geschikt om te schoffelen en groenbemester in te zaaien. Op Berkenrode is het stukje land dat wij gebruiken omringd door een greppel. Zodra het stevig regent blijkt elke keer weer dat we die nodig hebben. De greppel was dichtgegroeid met gras maar is afgelopen zaterdag weer uitgediept door een aantal harde werkers.  Dank hiervoor.

Tot ziens op de tuin!