week 38-2022: 22, 23 en 24 september
Tijdens de gezamenlijke pompoenoogst op 17 september werden er 1000 pompoenen geteld maar het zijn er nog meer. Want op de voorgaande oogstdagen waren er al zeker 150 pompoenen meegenomen en niet alles is al van het veld gehaald. Kortom: een fantastische oogst waarbij weer geldt: hoe meer handjes en handen hoe lichter het werk en hoe meer plezier. Ook de appels werden met vereende krachten geplukt. Het zijn er mee dan 400. Wil je nagenieten of was je er niet bij, op de website kan je foto’s bekijken. Met dank aan Niek van Noppen en Elsbeth van Nieuwenhuijsen. https://moestuinleyduin.nl/fotos/
Op 9 zondag oktober vieren we ons oogstfeest. Van 13.00 tot 16.00. Ook dit jaar vragen we jullie om een lekker gerecht mee te nemen om met elkaar te delen. Natuurlijk is er weer muziek. De pizza-oven gaat aan. Dus pizzadeeg en ingrediënten voor de topping meenemen als je een pizza wilt bakken. Er is een knutseltafel voor de kinderen, een vuurtje en volop gelegenheid om bij te praten en mededeelnemers die je nog niet kent te ontmoeten. Binnenkort in de agenda meer informatie.
Over de oogst
Appel. Voor iedereen in ieder geval een grote appel (de Schone van Boscoop). Wat moet je nu met 1 appel? Fred Hagens maakt er een lekkere triffle van. Onderaan dit bericht vind je het recept. Je kan de appel ook gebruiken voor een appelmoesje, taartje, in de oven. Als handappel is deze appel minder geschikt.
Prei en biet van Berkenrode. Een aanrader is de pittige bietensoep uit Kook het seizoen. Het recept vind je in de oogstwijzer. De aardappelbietentaart van Mergen Metz lijkt me ook wel wat. Het recept vind je onderaan dit tuinbericht.
Sperziebonen. Paarse en groene. Nu is het sperziebonenseizoen (dat begin augustus begon) echt bijna voorbij.
Boerenkool. Voor stamppot, door de rijst of de pasta of om boerenkoolchips te maken.
Gemengde blaadjes: beetje pluksla, veldsla, bladmosterd, rucola, jong blad van snijbiet. Je maakt er een lekkere salade van. Misschien is er ook nog wel een radijsje op de tuin te vinden en snijd een paar bleekselderijstengels fijn om door de salade te mengen.
Tomaten en courgette. Zolang de voorraad strekt en het weer (zon) meewerkt.
Bloemen. Je mag in de hele tuin plukken dus ook in de bloementuin.
Kruiden. Je mag van alle kruiden plukken ook als er geen vlaggetje bij staat.
Over de tuin
Loop even een rondje om te zien wat er allemaal nog aankomt. Je ziet dan o.a. rode kool, knolselderij, yacon, koolraap en wat wij spannend vinden (want nog niet eerder geteeld), de romanesco.
Recepten
Trifle met appelcompote voor 2 personen. Uit: Koken met Karin (Luiten)
Nodig: 1 grote appel (of 2 kleine, 60 gram cantuccini (italiaanse amandelkoekjes), 300 ml volle yoghurt, 2 el honing, 1/2 citroen (rasp), 4 el appelsap (of amaretto).
Bereiding: Schil de appel , verwijder het klokhuis en snij in stukjes. Zet op met 2 el water en breng aan de kook. Laat 10 a 15 minuten zachtjes sudderen op laag vuur tot grove compote. Laat helemaal afkoelen. Rasp de schil van een halve citroen fijn. Roer samen met de honing door de yoghurt. Proef en voeg eventueel meer honing toe. Verkruimel de cantucccini tot grove brokstukken, bijvoorbeeld door erop te duwen met een waterglas. Besprenkel met appelsap of amaretto zodat ze goed nat zijn. Schep alles om en om in 2 mooie glaasjes. Zet liefst een uur ( of langer) in de koelkast zodat de smaken kunnen intrekken.
Aardappel-bietentaart met olijven en basilicum
Auteur: Norbert Mergen (www.mergenmetz.nl)
Nodig: 4 aardappels (ca 200 gr), 250 gr of meer bieten, 2 fikse uien, grof gesnipperd, 1 teen knoflook, geperst (kwartier voor verhitting), 100-150 gr zwarte olijven zonder pit, bosje basilicum, 1 potje ansjovis op olie, 1 bakje ricotta, 2 eieren, scheutje olijfolie, vers geraspte Parmezaanse kaas, peper & zout naar smaak
Bereiding: Kook de bieten in een uur of meer gaar. Onder de koude kraan pellen en laten koelen. Ondertussen ook de aardappels koken (kwartier tot 20 minuten) en die afgieten en stampen. Verwarm de oven voor op 200° C. Neem een stevige pan en smoor in wat olijfolie de ui. Het mag bruinen, is misschien wel lekker. Tegen het einde de knoflook erbij doen. Nog wat bakken, omscheppen en vuur uit. Ook wat laten afkoelen. Snijd de bieten in niet te grote blokjes. Laat de olijven goed uitlekken. Zij brengen het zout mee in deze taart. Meng met een mixer de ricotta en twee eieren door de gestampte aardappelen. Schep de gebakken ui en knoflook erdoorheen. Dan de bieten en de olijven. Snijd de basilicum grof in reepjes en meng die ook door de aardappelpuree. Proef af en breng op smaak met versgemalen peper en zout. Bekleed de springvorm met bakpapier of smeer het heel goed in met olie of boter. Schep de massa over in de springvorm en strijk bovenop glad. Drapeer ansjovisjes in een stervorm op de taart en bestrooi het met geraspte Parmezaanse kaas. Schuif in de oven en bak gedurende minstens twintig minuten. Misschien wel iets langer. In elk geval als de bovenkant mooi bruin is, is de taart klaar.
Tot ziens op de tuin!