Tuinbericht

week 37-2022: 15, 16 en 17 september

Oogst deze week

  • pompoen
  • koolrabi
  • raapsteel
  • sla en voor de liefhebber andijvie
  • courgette en/of tomaat
  • en wat je verder nog bij elkaar scharrelt

Het NOS journaal wijdde er onlangs zelfs een item aan. De pompoenoogst is dit jaar een paar weken eerder dan normaal. Ook bij ons is dit het geval. In voorgaande jaren haalden we de pompoenen begin oktober van het land maar dat gaan we nu deze week al doen.

Op zaterdagmiddag 17 september willen we met vereende krachten de pompoenen binnen halen. We nodigen vooral de kids van Leyduin uit om hierbij te helpen maar (groot)ouders mogen ook assisteren. Na afloop voor iedereen een lekkere kop pompoensoep. We beginnen om 13.30. Dus wil je helpen, zorg dat je op tijd bent. Ook met regen gaat het door. Want dat hoort bij het werk op het land. De oogst moet binnen, weer of geen weer.

Kom je voor zaterdagmiddag oogsten dan mag je al een pompoen van het land halen en mee naar huis nemen.

Rectificatie: In het tuinbericht van vorige week staat dat het oogstfeest dit jaar op 2 oktober plaats zou vinden maar dat wordt zondagmiddag 9 oktober. Dus zet het goed in je agenda. Meer informatie volgt.

Op 11 september hadden we een zeer geslaagde editie van “kunst en ambacht op de tuin”. Er was veel te doen, te zien, te horen en te koop. Het was gezellig druk en het weer was prachtig. Met dank aan alle mensen die weer aantoonden wat een mooie plek Moestuin Leyduin is met veel talentvolle deelnemers.

De kruiden die gedroogd zijn in de droogkast zijn te koop. O.a. in een lekker theemengsel. Verder zijn er ook nog kappertjes. De aardappels die te koop aangeboden worden zijn van de Wickevoorter stadsboeren.

Over de oogst

Pompoen. Wat mij betreft het teken dat de herfst echt gaat beginnen. Lekker in de oven, in soep, risotto, taart enz. enz.

Koolrabi. Door de regen van de afgelopen tijd heeft de koolrabi een groeispurt gemaakt. Ik ving laatst een gesprek op tussen deelnemers, die zeiden, dat ze niet zo goed wisten wat ze met koolrabi moeten doen. Opeten! Rauw, gesmoord, gekookt, in de oven, bij de lunch, warme maaltijd, tussen door, als snack. Kijk b.v. in de oogstwijzer.

Raapsteel.

Sla en/of andijvie. Voor iedereen een krop sla. Voor de liefhebbers nog een keer andijvie. Op=op.

Courgette/tomaat. We waren verrast dat er vorige week voor iedereen nog een courgette was. Afwachten of dat deze week weer gaat lukken. De tomaten rijpen minder snel af. We plukken ze voordat ze helemaal rijp. Laat ze thuis liggen tot ze mooi rood zijn.

En verder waar nog een vlaggetje staat zoals bij de rucola, bleekselderij, snijbiet, NZ spinazie, palmkool.

Sommige bedden met Afrikaantjes zijn al ver uitgebloeid maar andere staan er juist nog fris bij. Zoek daarnaar.

Over de tuin

Veel kinderen gaan van de tuin af met een zak vol kastanjes. Abel maakte voor ons een mooi kunstwerkje dat bij het bord opgehangen is.

De poezen zijn in herfststemming. In de zomer slapen ze overdag vaak buiten. Nu zoeken ze in de schuur weer hun mandjes op.

Wij gaan langzaam nadenken over de zaken waar we deze winter over moeten nadenken. B.v. wat gaan we doen met de rabarber? Helaas zien we nog steeds planten afsterven. Afwachten wat er verder gebeurt lijkt geen optie. Dus: een nieuwe plek (maar waar en wat doen we dan met het stuk grond waar de rabarber nu staat), nieuwe planten? Volgend jaar kan je zien wat we besloten hebben. Nu eerst, nog ongeveer, twee maanden oogsten.

De foto bij dit tuinbericht is in 2020 gemaakt door Alice Gaikhorst tijdens de pompoenoogst.

Tot ziens op de tuin!