Tuinbericht

Week 37-2018: 13, 14 en 15 september

Oogst deze week

  • prei
  • wortel
  • sperzieboon
  • boerenkool
  • roodlof (als de kroppen groot genoeg zijn)
  • courgette, pattison of komkommer (op =op)

Omdat ik morgen (dinsdag) niet op de tuin ben schrijf ik dit tuinbericht al op maandag. Het kan daarom zijn dat de oogst anders uitvalt dan wat ik nu beschrijf. Wellicht pas ik dit bericht donderdag nog wat aan.

Afgelopen zondag hadden we een erg gezellige, mooie en lekkere editie van “kunst in de tuin”. Veel dank aan iedereen die aanwezig was. Ondertussen maken we ons op voor het oogstfeest dat op 23 september plaats zal vinden. Als het goed is heb je de uitnodiging per mail ontvangen. Is dat niet het geval, laat het dan weten.

Over de oogst

De prei en wortels komen van Berkenrode. Die kan je dus ophalen in de schuur.

Let bij het oogsten van de boerenkool goed op bij welk bed een vlaggetje staat.

De laatste courgette, pattison en komkommer van dit jaar. De planten hebben veel gegeven. De eerste komkommers oogstten we al in week 25. Ondertussen is een deel van de planten opgeruimd.

Omdat de sla nu duidelijk langzamer groeit (lagere temperatuur, kortere daglengte) deze week geen sla. Misschien wel roodlof. Donderdag kijken we of de kroppen al groot genoeg zijn. Als dat het geval is: de krop afsnijden met een mes, niet uit de grond trekken.

De snijbiet die twee weken geleden afgesneden is groeit al weer mooi aan. Volgende week kunnen we er waarschijnlijk weer van oogsten.

De tuin deze week

Een groot deel van de pompoenen is van het land. Deze week beginnen we met het weghalen van de courgetteplanten. Langzamerhand komen er steeds meer bedden leeg. Ze worden eerst onkruidvrij gemaakt en daarna zaaien we er Japanse haver (als groenbemester) of we kijken hoe we het bed op een andere manier kunnen bedekken voor de winter. We zaaien dit jaar geen winterrogge. Winterrogge is een vermeerderaar van het aaltje dat we niet willen hebben. Japanse haver onderdrukt dat juist.

Met dank aan Ton Apon voor de foto bij dit tuinbericht.

Tot ziens op de tuin!