Tuinbericht

Week 37-2021: 16, 17 en 18 september

Oogst deze week

  • koolrabi
  • sperzieboon
  • wortel
  • ui
  • maïs?
  • kropsla/veldsla/raapsteel/pluksla
  • courgette

Oogstfeest op 3 oktober? We hopen van wel maar hebben nog geen definitief besluit genomen. Het zou kunnen dat we aan iedereen die wil komen een coronapas moeten vragen. Dat zoeken we nu uit. Weet jij hoe dat precies zit (dus geen mening) dan horen we het graag.

In ieder geval gaan we regelen dat we net als vorig jaar samen de pompoenen kunnen gaan oogsten op een zaterdagmiddag (datum maken we nog bekend).

Over de oogst

Sperziebonen. Zoals vorige week al beloofd ook deze week weer een portie bonen.

Koolrabi. Ze zijn allemaal gelijk de grond ingegaan maar de ene is een stuk groter gegroeid dan de andere. Ben je alleenstaand of met z’n tweeën gun dan de gezinnen met kinderen een grotere koolrabi en neem zelf een kleinere.

Maïs? Vorige week zijn we begonnen met het oogsten van de maïs. Er zijn hele grote goed gevulde kolven en kolven waarbij de vruchtzetting te wensen heeft overgelaten. In de periode dat de bevruchting plaats heeft gevonden was het vaak koud en nat voor de tijd van het jaar en daar zien we nu het effect van. De bevruchting van maïs gaat trouwens niet via insecten maar het zaad wordt door de wind verspreid. Hierbij een leuk filmpje waarin dat getoond wordt. https://www.youtube.com/watch?v=0d0slo7e470. Deze week maïs voor diegenen die vorige week niet gehad hebben. We hopen dat iedereen zo aan de beurt komt.

Kropsla/Pluksla/Veldsa/Raapsteel: we hebben deze week verschillende bladgroenten. We zorgen ervoor dat iedereen een lekkere portie mee naar huis kan nemen van tenminste twee gewassen. Zowel voor de raapsteel, als de pluksla en de veldsla geldt dat je de plantjes vlak boven de grond afsnijdt.

Ui. We beginnen met de rode ui. Als die op is gaan we over op de gele. Lekker lang laten sudderen zodat de zoete smaak naar boven komt. Bij mij thuis breekt altijd enige paniek uit als er geen ui in huis is. Ui past in (bijna) elk gerecht. Verschillende deelnemers vertelden dat ze de rode ui inmaken of marineren. Onderaan een recept van Janneke Vreugendehil hiervoor.

Wortel. We hebben een goed worteljaar!

Ook nog een keer courgette.

Over de tuin

Indian Summer? Ik heb het even opgezocht maar die term is gereserveerd voor een warme periode in oktober of november. Nu in september hebben we lekker nazomerweer. Op de tuin wordt het wel droog. Geen probleem voor gewassen zoals pastinaak die diep geworteld zijn maar wel voor de gewassen die de afgelopen maand gezaaid of geplant zijn. Daarom is er op verschillende plekken in de tuin water gegeven.

Dit jaar staan er op veel verschillende plekken in de tuin bloemen. Veel daarvan zijn geschikt als droogbloemen. Marja heeft een deel ervan geplukt (zie foto bij dit tuinbericht) en opgehangen op zolder. Je hebt waarschijnlijk al gemerkt dat er een droogbloemenhype gaande is en dat ze erg prijzig zijn. Eén ding weet ik zeker, Marja gaat ze niet voor grof geld verkopen.

Recept: ui marineren

Nodig: 1 witte of rode ui, 150-200 ml rodewijnazijn.

Pel de ui en snijd hem in niet te dikke, maar ook niet te dunne ringen. Doe de uiringen in een kommetje en schenk er de azijn over. Laat minimaal een half uur marineren. Maak er, als u toch de tijd heeft, gerust een hele middag van.

Laat de uiringen uitlekken. U kunt de azijn in een schoon potje bewaren en gebruiken in een sladressing, of om de volgende keer opnieuw ui in te marineren.

Bron: Janneke Vreugdenhil

Tot ziens op de tuin!