Tuinbericht

Week 36-2021: 9, 10 en 11 september

Oogst deze week

  • prei
  • bieten
  • sperzieboon
  • courgette
  • Sla (schaars, hopelijk voor iedereen)
  • En nog meer? Kijk op het bord.

Heerlijk nazomerweer. We hopen dat jullie tijd hebben om er van te genieten.

Petra Bonhof en Anoek Vos (deelneemsters van onze tuin) organiseren binnenkort KlimaatGesprekken. Een landelijk initiatief waarbij je nadenkt hoe je dit onderwerp bespreekbaar maakt en welke keuzes je zelf kan maken om klimaatvriendelijker te leven. Niet belerend maar onderzoekend en met humor. Marja en ik hebben de verblijfsschuur van de Moestuin aangeboden als locatie. Dat doen we omdat we het een belangrijk onderwerp vinden en omdat we denken dat er onder onze deelnemers zeker mensen zijn die hieraan deel willen nemen. In de bijlage vind je meer informatie. Daarin vind je ook de contactgegevens van Anoek en Petra voor als je vragen hebt of je aan wilt melden. doe-mee-aan-klimaatgesprekken

Ter herinnering en nog onder voorbehoud. Het oogstfeest staat gepland voor zondag 3 oktober. We wachten af wat het kabinet besluit m.b.t. coronamaatregelen en bepalen dan of het door kan gaan.

Volgende week vrijdag 17 september is buitenplaats Leyduin (inclusief de moestuin) te zien bij BinnensteBuiten. Om 18:45 uur op NPO2.

Over de oogst

Prei van Berkenrode. De prei is klein maar toch geoogst omdat de groei eruit is.

Bieten: rode ronde en cilindervormige en de chioggia die lichter van kleur is. Allemaal lekker.

Sperziebonen. We hebben al wekenlang sperziebonen en als het mooie zonnige weer nog een tijdje aanhoudt de komende weken ook nog.  Wat een luxe! Van het seizoen en lokaal (net als alle andere groenten die je op de tuin oogst) dus dat kan je inbrengen als je aan de KlimaatGesprekken mee gaat doen

Courgette. Vorige week hadden we het idee dat de courgetteplanten al iets minder begonnen te geven maar ook zij profiteren van het mooie weer en bloeien en groeien nog vrolijk door.

Sla. We gaan nu merken dat de slakken en vogels de afgelopen weken niet van de sla af konden blijven. De sla is schaars. We hopen dat iedereen toch een krop sla of pluksla mee naar huis kan nemen. De buitenste bladen van de bindsla zijn lelijk. Gooi die weg. De rest is nog goed. Waarschijnlijk  is er in de opkweek iets fout gegaan.

Nog steeds snijbiet en Nieuw Zeelandse spinazie. De laatste begint wel hard te worden. Gebruik alleen de blaadjes.

Je mag weer een grote bos Afrikaantjes plukken. Let op: we hebben rode, oranje en gele op het land staan, voor een mooi boeket.  In de kruidencirkel en tussen de peren staan kleine gele en oranje Afrikaantjes. Die zijn eetbaar. Pluk er een paar en gebruik ze als garnering.

Kijk waar er verder nog vlaggetjes staan.

Over de tuin

Het werk neemt duidelijk af. Dinsdag is daarom geen werkdag meer. Er hoeft niets meer geplant of gezaaid. We houden het onkruid en gras wat in toom. Omdat er veel plantenresten van het land komen gaat het opzetten van de composthopen door. En de bedden worden al verzorgd voor volgend jaar met groenbemester, een laagje compost of ander plantaardig materiaal.

In de nieuwe droogkast zijn al veel kruiden en bloemen gedroogd. Binnenkort worden daar de eerste kruiden- en theemengsels van gemaakt.

De bladrammenas naast de aardbeien staat nog steeds prachtig in bloei. Je hoort het daar gonzen van de insecten.

De foto van de courgettes bij dit tuinbericht is gemaakt door Niek van Noppen.

Tot ziens op de tuin!