Week 37 (14, 15, 16 september)
Over de oogst
Vorige week viel er zoveel regen dat de tuin op zaterdag onbegaanbaar was. Ook deze week wordt onstuimig weer verwacht met storm en regen. Dat maakt het schrijven van dit tuinbericht lastig want wat we kunnen oogsten hangt af van het weer.
In ieder geval gaan we bieten en bleekselderij halen van ons landje bij Berkenrode. Die kan je ophalen in de schuur. Tijdens de workshop “bieteninspiratie” die Simone Visser onlangs op de tuin gaf werden o.a. bietenburgers gemaakt en opgegeten. Het recept vind je onderaan dit bericht.
De sjalotten zijn in juli geoogst en sindsdien bewaard. In de oogstwijzer vind je een recept van geroosterde sjalot.
Als het heel nat is gaan we de palmkool vooroogsten maar ik hoop dat jullie het zelf kunnen doen. Pluk de onderste grote bladeren. Zorg dat de plant haar palmvorm houdt. Van binnenuit blijft de plant dan aangroeien en kunnen we er lang van oogsten.
Als het droog genoeg is kan er geoogst worden van de snijbiet, rucola en pluksla. De snijbiet die een paar weken geleden helemaal afgesneden is, is al weer mooi aangegroeid. Oogst achteraan op het bed (na het vlaggetje).
Ik hoop dat de winterpostelein en raapsteel al groot genoeg is om van te oogsten. Beide gewassen oogst je “voor de voet weg”. Dat betekent dat we aan het begin van de rij beginnen en dat jij verder gaat waar je voorganger gebleven is. Winterpostelein snij je zo’n twee centimeter boven de grond af. De plant kan dan weer aangroeien. Raapsteel telen we aan het begin en het eind van het teeltseizoen. In mei is het een van de eerste oogsten We trekken de plantjes dan uit de grond omdat het bed daarna gebruikt wordt voor andere gewassen. Nu in het najaar snijden we het af en kijken of het nog een keer aan wil groeien. Dus: winterpostelein en raapsteel oogst je op dezelfde manier.
Kijk even of je nog wat sperziebonen kan vinden van de bedden waar al eerder van geoogst is.
Over de tuin deze week.
“Nat”. We hebben in een paar dagen tijd (tussen donderdagavond en dinsdagmorgen) meer dan 80 mm in de regenmeter gemeten. Een hoeveelheid die je normaal in een maand verwacht. Dat maakte het niet mogelijk om op het land te werken. De grond is niet bewerkbaar en het is ook beter om er zo min mogelijk op te lopen. Dat is de reden dat we op zaterdag alles voorgeoogst hebben en de tuin gesloten hielden. Bij de schuur kon alles opgehaald worden en de sperziebonen van de planten geplukt. Best gezellig voor een keer (mevrouw Laan die al mee dan vijftig jaar op Leyduin woont kwam ook even helpen. Zie de foto bij dit bericht) maar ik hoop dat het hierbij blijft. Ik kwam er ook weer achter hoeveel werk het is om alles te oogsten. Fijn dat jullie dat normaal doen.
Het vochtige weer heeft ook nog andere gevolgen. Tomaten houden van warm en droog, In de kas was het te koud en de vochtigheidsgraad te hoog. De kans op schimmelaantasting neemt dan snel toe. Daarom zijn alle tomaten geoogst en de planten weggehaald. Hopelijk rijpt een deel van de vruchten nog af. Een paar kilo is al verwerkt tot chutney. Ik begreep ineens waarom chutney een Engelse uitvinding is. Dat land heeft een klimaat waar het regelmatig voorkomt dat de tomaten groen geoogst moeten worden.
Recept voor bietenburger
Nodig: 300 gram rauwe bieten, 100 gram feta, ongeveer 20 gram verse gember, 1 ui, 1 ei, 50 gram havermout, 50 gram boekweitmeel, olijfolie, zwarte peper.
Hiermee maak je ongeveer 8 burgers. Je hebt een keukenmachine nodig.
Schil de bieten en gember en snijd in stukjes. Snij de ui en feta in grove partjes, voeg de andere ingrediënten toe. Laat hem draaien tot er een egale massa ontstaat. Zet dit beslag 30 minuten in de koelkast. Kijk of het beslag stevig genoeg is. Voeg zo nodig extra havermout of meel toe. Verhit boter in een koekenpan en schep met een eetlepel het beslag erin. Druk aan zodat een platte burger ontstaat. Bak een burger om te kijken of het beslag goed is. Vallen de burgers uit elkaar tijdens het bakken? Laat het mengsel dan nog wat langer rusten of voeg een extra ei en wat meel toe. Bak de burgers in 5 à 10 minuten gaar. Heb je er te veel. Je kan ze goed invriezen.
Niet vergeten om op 1 oktober naar het oogstfeest te komen. Op 23 september is er weer een workshop goudsbloemzalf maken. Kijk in de agenda.
We zien jullie graag op de tuin,
Marga, tuinteam en stagiaires