Tuinbericht

Week 38 (21, 22, 23 september)

Oogst deze week

  • sperzieboon
  • wortel
  • raapsteel
  • winterpostelein
  • snijbiet
  • bloemen en kruiden

De tuin deze week

Vorige week schreef ik “nat”. Daarna werd het nog veel natter. Het  bleef regenen en het bleek dat de afvoer naar de Leidsevaart niet goed open was. Het water kon geen kant op. Zaterdag stond de tuin bijna helemaal blank. Gelukkig is het nu droog, is de afvoer beter geregeld en voor de komende dagen ziet het de weersvoorspelling er goed uit maar veel gewassen hebben toch lang in het water gestaan. De komende tijd zullen we zien of de net ingezaaide bladgewassen zoals rucola, bladmosterd, pluksla zich goed herstellen en of de wortel- en knolgewassen (pastinaak, schorseneren, knolselderij) weer droge voeten krijgen zodat ook hun ondergrondse gedeelten lucht krijgen en kunnen gaan ademen.

Buiten hebben we niets kunnen doen. Er is opgeruimd in de werkschuur, er is hout gezaagd voor de kachel, de schoffels en spaden zijn geslepen, de kas waar de tomaten stonden is onkruidvrij en gereed om veldsla te zaaien. We hebben zin om weer het land op te gaan. Hopelijk is het snel  droog genoeg om te schoffelen en winterrogge in te zaaien.

Pompoenen en appels

Zaterdag 23 september willen we de pompoenen gaan oogsten op ons landje bij Berkenrode en die naar Leyduin brengen. We zoeken zo’n 10 tot 15 mensen die daarbij willen helpen. Dat houdt in: pompoenen lossnijden, in kisten leggen en de kisten verplaatsen naar de auto waarmee ze naar Leyduin vervoerd kunnen worden. Ook zijn er mensen nodig die de pompoenen tellen. Want elk jaar zijn we  weer benieuwd hoeveel pompoenen we hebben maar ergens halverwege het oogsten raken we de tel kwijt. En we hebben een paar auto’s nodig waarin de pompoenen vervoerd kunnen worden. Dus heb je een auto waar makkelijk een aantal groentekratten in kunnen en vind je het niet erg als er wat zand en modder in je auto komt en wil je wel rijden, laat het dan even weten. Heb je een auto met trekhaak en vind je het geen bezwaar om met een aanhanger te rijden dan is dat helemaal fijn. We beginnen om 11.45, verzamelen bij de poort van Berkenrode (Herenweg 131). Met de tuinbaas van Berkenrode heb ik afgesproken dat we het aantal oogsters beperkt houden. Meld je daarom van te voren aan (bij marga@moestuinleyduin.nl). Voor kinderen is het een leuke klus om bij te helpen. Neem zelf wat te eten en drinken mee.

Regelmatig voelen we of de appels al los genoeg zitten om ze te oogsten. Tot nu toe is dat nog niet het geval. We hopen dat we ze voorafgaand aan het oogstfeest op 1 oktober kunnen plukken. Wil je daarbij helpen, houd dan de informatie over het oogstfeest in de gaten in het tuinbericht en de website. Mail me ook als je wilt helpen voor en tijdens het oogstfeest (inrichten, soep maken, afwassen, opruimen enz.)

Over de oogst

De sperziebonen zijn een beetje gaan liggen. Duw ze rechtop dan zie je de bonen goed hangen. We beginnen aan het eerste bed sperziebonen aan de linkerkant/oostkant van het grote pad. Van alle bedden aan de rechterzijde mag je ook plukken.

De wortels lijken wat schade te ondervinden van de wateroverlast. Omdat de meeste nog goed zijn gaan we ze nu oogsten.

De raapsteel gaan we afsnijden. Ik heb goede hoop dat de plantjes dan weer aangroeien en dat we er nog een keer van kunnen oogsten. Hetzelfde geldt voor de winterpostelein. Helaas is een deel van de planten al gaan bloeien. Haal de witte bloemetjes eruit.

Van de snijbiet kan weer gesneden worden. Achteraan op het bed zijn de bladeren het grootst.

Je mag plukken van de dahlia’s, zonnebloem en van het bloemenbed iets voorbij de zonnebloemen.

In het tuinbericht meld ik altijd welke groenten er voor iedereen zijn. Vaak is er nog iets over van vorige keer (in dit geval venkel, bieten, sjalot) of het is er niet in voldoende mate (in dit geval komkommer, pluksla, radijs en misschien al de eerste spruiten). Die gewassen meld ik meestal niet. Op de tuin kan je dan zien wat je nog meer kan meenemen dan wat er beschreven is.

Blijf tijdens het oogsten op de paden. Door de nattigheid zijn de bedden extra kwetsbaar voor verdichting als je er op gaat staan.

 

We zien jullie graag op de tuin om te oogsten en volgende week zondag (1 oktober) op het oogstfeest.

Marga, tuinteam en stagiaires