Tuinbericht

Week 35-2021: 1, 2, 3 en 4 september

Oogst deze week

  • wortel
  • ui
  • bleekselderij
  • sperzieboon
  • snijboon
  • courgette
  • sla
  • grote bos Afrikaantjes

De oogsttijden van deze week: woensdag van 16.00 tot 19.00 (extra), donderdag van 9.00 tot 19.00, vrijdag van 9.00 tot 17.00 en zaterdag van 9.00 tot 16.00. Dus maak er gebruik van en kom op woensdag of donderdag aan het eind van de middag/begin van de avond.

Vanaf volgende week: donderdag en vrijdag van 9.00 tot 17.00 en zaterdag van 9.00 tot 16.00.

Over de oogst

Ui. Afwegen bij de tafel.

Wortel. Gedeeltelijk van Berkenrode (afwegen bij de tafel) of van Leyduin (zelf oogsten).

Bleekselderij. Komt van Berkenrode. Bleekselderij, wortel en ui (zie foto). Voor Italianen betekent dat soffritto. De basis voor veel recepten. Onderaan dit bericht een recept. In de oogstwijzer vind je een lekker recept voor bleekselderij met linzen.

Sperzieboon en snijboon. Als je sperziebonen plukt graag de hele struik leegplukken. Van de snijbonen ga je voor de grote, lange.

Courgette. De planten beginnen al wat minder te geven maar deze week nog voldoende voor iedereen.

Sla.

Neem een grote bos Afrikaantjes mee naar huis. Je mag van verschillende bedden plukken. Kijk waar de vlaggetjes staan.

En verder: snijbiet, Nieuw Zeelandse spinazie, kruiden.

Over de tuin

Langzaam sluipen we de herfst in. De laatste plantjes van dit seizoen (sla, andijvie en winterpostelein) zijn de grond ingegaan.  In de kas waar de tomaten stonden is spinazie gezaaid. Alle gewassen voor dit jaar zitten nu in de grond. We zijn begonnen aan het grote leegoogsten.

Bijna alle doeken zijn weggehaald dus je kan nu goed zien wat er allemaal nog op het veld staat.

Soffritto

Nodig: 2 uien, 2 stevige wortels, 2 stengels bleekselderij, olijfolie

Of meer van alles als je meer wilt maken.

Pel de uien en snijd de uien in kleine blokjes. Snijd de wortel en de bleekselderij net zo klein als de ui. Verwarm een flinke scheut olijfolie in een pan met dikke bodem. Bak hierin eerst de ui 5 minuten op middelhoog vuur (zorg dat de ui niet verkleurd). Voeg daarna de wortel en bleekselderij toe. Laat het geheel nog 15 minuten op een zacht vuurtje pruttelen totdat de groente zacht is.

Nu kun je de soffritto gebruiken als basis voor een bolognese saus, soep, ovenschotel, eenvoudige pasta, risotto of wat dan ook.

Tot ziens op de tuin!