Tuinbericht

Week 34-2019: 22, 23 en 24 augustus

Oogst deze week

  • sla
  • sperzieboon
  • prei
  • courgette of patisson
  • snijbiet
  • dahlia's en afrikaantjes
  • en verder

Voor veel mensen zit de vakantie er (bijna) op maar in de tuin voelt het nog echt zomers. Dus kom oogsten, een rondje door de tuin lopen en donderdagavond eten op de tuin. Om 18.30 staan de tafels en stoelen klaar en brandt de pizza-oven. Wil je daar iets in bakken neem dan ingrediënten mee.

Voor de zekerheid nog even de oogsttijden in augustus: donderdag van 9.00 tot 21.00, vrijdag van 9.00 tot 16.00 en zaterdag van 8.00 tot 15.00. Bij warm weer is het slim om vroeg te komen.

De waterplanten in de vijver doen het erg goed. Zo goed dat een deel er uit moet. Zonde om weg te gooien dus als je belangstelling hebt neem dan wat mee.

Over de oogst

Prachtige sla. Bijna zonde om te oogsten maar dat is wel de bedoeling. Per aandeel twee kroppen.

Nog een keer sperziebonen. Het plukken kost wat tijd maar dan heb je wel een lekker maaltje.

De prei komt van Berkenrode. Die kan je dus ophalen in de schuur.

Keuze uit patisson of courgette. We hebben veel meer courgetteplanten maar per plant geven de patissons nu veel meer vruchten. Ze hebben ook geen last gehad van de storm die we een tijdje geleden hadden. Weet je niet wat je er mee moet doen? In de schuur ligt de Groentebijbel met lekkere recepten.

Er is nog volop snijbiet. Ben je fan geworden van het ijskruid neem dan een lekkere portie.  En verder om te verdelen …. Er is o.a. nog knolvenkel van vorige week, we plukken nog snijbonen, beginnen aan de pronkbonen en vergeet de kruiden niet.

Als je Afrikaantjes plukt let dan op dat je een bed kiest waar ze nog niet uitgebloeid raken. Neem een paar takken per plant. Sommige mensen snijden een hele plant weg maar dat is niet de bedoeling. Over het oogsten van de dahlia’s blijkt soms een misverstand. Snij stelen van ongeveer 30 centimeter lang. Snij vlak boven een vertakking. We zetten een voorbeeld in de schuur en als je het niet zeker weet vraag dan om hulp.

De tuin deze week

We zaaien raapsteel, Aziatische mesclun, radijs en meiraap. Groenten die als eerste en laatste gezaaid worden. Volgende week planten we nog sla, andijvie en winterpostelein en dan komt er dit jaar niets meer bij. Gelukkig kunnen we nog weken lang oogsten. De tuin is nog lang niet leeg. Pompoen, pastinaak, biet, wortel, boerenkool, knolselderij en bleekselderij en nog veel meer komt er nog aan.

Kijktip

Neem een kijkje bij de peren. In onze Facebookgroep zette ik een filmpje hoe sperziebonen machinaal geplukt worden. Het levert goedkope bonen op maar rampzalig voor de bodem was het commentaar.

Tot ziens op de tuin.