Tuinbericht

Week 33-2019: 15, 16 en 17 augustus

Oogst deze week

  • sla/andijvie/roodlof (2 v/d 3)
  • sperzieboon
  • tomaat of komkommer
  • knolvenkel of biet
  • snijbiet
  • grote ui
  • kleine worteltjes
  • dahlia en Afrikaantjes
  • en wat er verder nog te halen valt

Nu hebben we deze zomer alles wel gehad. Heel warm, te koud, te droog, veel regen en afgelopen zaterdag een zomerstorm. Niet alles heeft die storm goed doorstaan. Er is schade aan de courgetteplanten, sommige kleine slaplantjes hebben het niet overleefd en de snijbonen die vorige week prachtig waren staan er nu een stuk minder florissant bij. Dit ondanks het feit dat ze tijdens de storm nog extra gestut zijn. Allemaal wel te overzien gelukkig.

Door het wisselvallige weer kregen de uien die lagen te drogen regelmatig een bui over zich heen. Ze zijn ondertussen allemaal van het land. We schatten dat we zo’n 800 kilo hebben. Omdat de grote uien in de kisten niet zo goed drogen, deze week voor iedereen een grote ui.

Kom je donderdag 22 augustus eten op de tuin dan staat er een pan uiensoep klaar. Wil je helpen bij het maken van die soep dan is dat welkom. We beginnen om 18.30. Allemaal wat lekkers te eten meenemen en eventueel iets te drinken. Dan hebben we weer een gezellige en gevarieerde maaltijd. Muziek erbij, pizza-oven aan? Hopelijk wel maar dat ligt aan jullie.

En niet vergeten: in augustus zijn we zaterdag van 8.00 tot 15.00 open!

Over de oogst

Sla, andijvie, roodlof. Kies twee van de drie. Roodlof vlak boven de grond afsnijden. Andijvie en sla uit de grond trekken.

Sperziebonen. Een bezoeker vroeg aan me wat ze kosten. Ja wat is de prijs? Ze zijn onbetaalbaar lekker. Wel iets om over na te denken. De prijs van ons voedsel. Het commentaar van de NRC van 12 augustus heeft de volgende kop: Welvaart is iets anders dan het recht op voedsel op een koopje.

Knolvenkel of biet. De bieten komen van Berkenrode. Ook de knolvenkel oogsten we voor. We halen de grote er tussen uit. Die moeten deze week mee naar huis.

Tomaat of komkommer want van beide hebben we niet genoeg voor iedereen. Bedenk dat we 25 kilo tomaat nodig hebben als iedereen een ons meeneemt en 250 komkommers. Dat hangt er deze week niet aan.

Neem een lekkere portie snijbiet. Er kan nu van drie bedden gesneden worden. De hele plant vastpakken en vlak boven de grond snijden.

Een grote ui dus, courgette, pattison, kruiden (de Griekse basilicum is erg lekker), een bosje kleine worteltjes, dahlia’s en Afrikaantjes. Misschien nog wat NZ spinazie, ijskruid (echt lekker door een salade), rucola of bladmosterd (staat in de kruidencirkel) snijbonen of een koolrabi. Kortom: weer een tas vol.

De tuin deze week

De eerste Japanse haver is vandaag door Marja gezaaid. Dat is een groenbemester die in de winter het bed goed bedekt houdt en zorgt voor goede doorworteling. In het voorjaar werken we dit gewas onder waarmee we de bodem voeden. Het betekent dat we langzamerhand steeds meer voorbereidingen voor volgend jaar doen. Ondertussen gaat het schoffelen, wieden, maaien, compost maken, oogsten op Berkenrode nog even door en zijn er altijd extra klussen zoals het vrij maken van de greppels die ons stukje land op Berkenrode omringen.

Kijktip

Margo Oosterveen die een paar weken kwam oogsten omdat een vriendin die deelneemster is op vakantie was maakte een leuk filmpje. oogsten-augustus-2019

Tot ziens op de tuin!