Tuinbericht

Week 32-2019: 8, 9 en 10 augustus

Oogst deze week

 • koolrabi
 • sperzieboon
 • tomaat
 • courgette/pattison
 • snijboon of komkommer
 • sla
 • andijvie
 • basilicum!
 • verschillende bladgroenten
 • Afrikaantjes en dahlia's
 • kleine bietjes/worteltjes

Na de vakantie is het altijd weer fijn om op de tuin te komen. Die ligt er prachtig bij (met dank aan alle harde werkers). Het is leuk om te zien wat er in een paar weken tijd veranderd is (de pompoenen zijn nu echt aan het groeien) en wie wordt er nu niet blij van sperziebonen, tomaat, basilicum (zomer!).

Over de oogst

Heel warm, veel regen: we hebben het allebei onlangs gehad. Koolrabi groeit er snel door maar krijgt wel een beetje een rare vorm en gaat er ook door splijten. Snij het slechte stuk weg. De rest is nog goed.

De komkommerplanten hebben het bijna gehad en zien er wat sneu uit. Daarom niet voor iedereen een komkommer maar daarvoor in de plaats mag je snijbonen meenemen. Courgettes zijn er volop (tip: courgette rauw raspen en eten als rauwkostsalade met een lekker dressing).

Vorige week heeft Marja in het tuinbericht uitgelegd hoe de sperziebonen het beste geoogst kunnen worden. Voor de zekerheid nog een keer: “de planten hangen vol met sperziebonen, probeer niet van meerdere planten een paar bovenste boontjes te nemen maar pluk een portie door  2 of 3 planten leeg te plukken . Zo gaat er zo min mogelijk verloren.  We gaan er ook planten uit halen en  bij een bank zetten, zodat die zittend geoogst kunnen worden, voor oogsters die moeite hebben met het gebukt staan tijdens het plukken”.

Snijbiet, sla, andijvie, NZ-spinazie, zomerpostelein en ijskruid. Volop bladgroente.

We hebben verschillende soorten basilicum in de kruidencirkel (en er net buiten). Snij een lekkere portie.

Extra: De wortels en bietjes blijven klein dit jaar op Leyduin. We gaan ze wel oogsten omdat de groei eruit is. De wortels alleen even schoon borstelen (schrappen hoeft niet) en kleine bietjes zijn snel gaar en heerlijk zoet.

De tuin deze week

We zijn bezig met het oogsten van de uien die we op Berkenrode geteeld hebben. We brengen ze naar Leyduin om ze te laten drogen. Met onze bakfiets zijn ondertussen al 45 kisten uien vervoerd. We duimen om een aantal droge dagen (het weerbericht ziet er niet goed uit) want pas als ze echt goed droog zijn kunnen we ze bewaren in kisten en zijn ze lang houdbaar.

We zijn al over de helft van het oogstseizoen. De herfstgroenten (o.a. pastinaak, schorseneer, knolselderij, pompoen, boerenkool en palmkool) zijn lekker aan het groeien. De boerenkool maakt het niet zo bont als vorig jaar. Toen oogsten we door de warme zomer al in augustus boerenkool.

Verder voeren we strijd tegen twee hardnekkige onkruiden op de tuin (knopkruid en hanenpoot), maken we zo langzamerhand ook alweer plannen en doen we bestellingen (b.v. van bloemenzaad) voor volgend jaar en zijn we heel erg blij met onze tuin, vrijwilligers en deelnemers.

Tot ziens op de tuin!