Week 32-2020: 5 t/m 8 augustus
Goed nieuws. Het benodigde bedrag voor de zonnepanelen (5000 Euro) is binnen! We zijn hier erg blij mee. Iedereen veel dank voor de donaties. 11 augustus worden de panelen gelegd. Daarna gaan we niet alleen voor de groei van de planten maar ook voor onze elektriciteit gebruik maken van de zon. Fijn vooruitzicht.
Voor de zekerheid nog even de oogsttijden. Woensdag, vrijdag en zaterdag van 9.00 tot 16.00. Donderdag van 9.00 tot 18.00. Er kan dus niet meer op dinsdag geoogst worden. We merkten dat het op dinsdag vaak erg rustig is en omdat we de komende maanden meer oogst van Berkenrode moeten halen zullen we dat regelmatig op dinsdag gaan doen.
We verwachten dat het door dit besluit niet drukker op de tuin zal worden maar vragen iedereen wel om weer extra aandacht aan de maatregelen ivm Corona te geven. Dus houd 1,5 meter afstand. Geef elkaar de ruimte om rustig te oogsten of groenten bij de oogsttafel te pakken en af te wegen. Gebruik het middenpad om naar de bedden toe te lopen en loop via de zijkanten van de tuin terug. Als je op een andere dag dan zaterdag kan oogsten, doe dat dan.
We laten weer bezoekers toe maar vragen hen om het middenpad te mijden. Helaas gaat dat niet altijd goed. Omdat het vakantie is hebben we niet altijd iemand voor de oogstdienst en komen er ook mensen oogsten die de regels niet goed kennen. Let daarom extra goed op elkaar. Iedereen moet zich vrij voelen om anderen op de regels te wijzen.
Over de oogst
Sperzie- of snijbonen. Ook deze week weer sperziebonen. Volgens ons vindt niemand dat erg. Lekker plukken bij de tafel onder de grote parasol. Fijn klusje, ook als het warm is. De snijbonen kan je afwegen bij de oogsttafel.
Omdat er vraag naar was hebben we dit jaar ook rode uien. Deze week mag je een portie mee naar huis nemen. Rode ui is wat minder scherp dan gele ui. Geschikt voor in salades of probeer een keer rode uienchutney. Makkelijk te maken. Naast uien heb je alleen olie, azijn en suiker (of een andere zoetstof nodig).
De prei komt van Berkenrode dus kan je ophalen bij de oogsttafel. Net als de courgette en/of patisson, de tomaat of komkommer. Het aantal komkommers dat we kunnen oogsten loopt al wat terug. Daarom niet voor iedereen een komkommer.
Sla of andijvie zelf van het land halen net als de andere bladgewassen (rucola, snijbiet, NZ spinazie, ijskruid) en de bloemen. Er worden warme dagen aangekondigd. Het is dan slim om al in de ochtend te komen oogsten. De Afrikaantjes kan je de hele dag plukken zonder dat ze gaan hangen. Die zijn oersterk. Pluk een grote bos. Overal waar ze in bloei staan mag je ervan snijden. Het is niet de bedoeling dat je een hele plant afsnijd dan verliezen ze hun functie (de bestrijding van aaltjes).
De tuin deze week
Niets zo voorspelbaar als een (moes)tuinder. Ze doen allemaal op ongeveer hetzelfde tijdstip dezelfde handelingen. In het vroeg voorjaar gaan de uien de grond in. Op het hoogtepunt van de zomer worden ze gerooid en liggen ze op het land te drogen. Een fijne voorraad voor de komende maanden.
De tuin wordt langzaam leeggeoogst. Steeds meer lege bedden. Maar niet alle bedden blijven leeg. Op sommige bedden komt een groenbemester, op andere bedden zaaien we nog een keer gewassen die zowel in het voor- als het najaar gezaaid kunnen worden zoals raapsteel, radijs en raapjes. Deze week komt er weer plantgoed. Daarna nog een keer in week 35 en dan zit het plantseizoen er al weer op.
Kijktip
Let even goed op de maïs. Zowel de vrouwelijke als de mannelijke bloeiwijzen zijn nu goed te zien. De bestuiving vindt plaats door de wind. Bovenaan de plant zit de mannelijke bloeiwijze: een pluim met stuifmeelbloempjes. In een of meer bladoksels zit de vrouwelijke bloeikolf. Elk draadje is een vrouwelijk bloempje dat apart bevrucht moet worden. Als dat goed gaat krijg je een lekkere maïskorrel. Bij sommige planten komt een deel van de maïskorrels niet tot ontwikkeling. Die zijn dan dus niet bevrucht. Dit kan gebeuren als het erg nat is in de periode dat de bevruchting plaats vindt. Het stuifmeel klontert dan aan elkaar. Bijen of andere insecten komen er niet aan te pas. Dat is ook een reden dat de bloemen onopvallend zijn. Het is niet nodig om de aandacht te trekken door een mooie vorm, kleur of geur.
Tot ziens op de tuin!