Tuinbericht

Week 30-2018: 26, 27 en 28 juli

Oogst deze week

  • sla
  • prei
  • bietjes
  • courgette/pattison
  • tomaat
  • dahlia/zonnebloem/Afrikaantjes
  • snijbiet en NZ spinazie
  • kruiden

De afgelopen weken was het droog maar de warmte viel nog mee. Daar is nu verandering ingekomen. Het is warm! Omdat je bij deze temperaturen het beste in de ochtend kan oogsten hebben we de oogsttijden deze week aangepast. Op donderdag, vrijdag en zaterdag kan je vanaf 9 uur komen oogsten. De eindtijden (donderdag 21.00, vrijdag 17.00 en zaterdag 15.30) blijven hetzelfde. Respecteer die tijden want na een lange warme dag op de tuin willen de mensen die daar aan het werk zijn graag naar huis.

Dit weekend zat ik in de trein naar Zeeland. Kijkend uit het raampje zag ik dat bijna al het graan als was geoogst. Dat is uitzonderlijk vroeg. Ook op de moestuin merken we dat veel gewassen erg snel groeien. De bietjes en wortels die voor de tweede helft van augustus op het menu staan kunnen nu al geoogst worden. Ik verwacht dat ook andere oogsten eerder zijn dan normaal. Wat dat betekent voor dit seizoen? Boerenkool en pompoen in augustus? Spruiten in september? Aardpeer in oktober? Een kort oogstseizoen?

De komende twee weken komt het tuinbericht niet van mijn hand maar zal Marja op de website zetten wat er geoogst kan worden.  Ik ga er even tussenuit.

Over de oogst

De tomaten oogsten we soms als ze nog niet helemaal rood zijn. We doen dat om de planten te ontlasten. Het kan dus zijn dat je een paar tomaten mee naar huis neemt die nog niet dieprood zijn. In een dag of twee bij je thuis zijn ze helemaal afgerijpt. Courgettes, komkommer en tomaten niet in de koelkast maar ergens in de keuken, uit de zon bewaren.

De prei komt van Berkenrode en is daarom voorgeoogst.

Deze week oogsten we vooral de chioggiabiet. Een biet met mooie witte en rode ringen als je hem doorsnijdt. Als je hem kookt wordt hij roze en is zoet van smaak.

Bevalt het goed om een bos Afrikaantjes in huis of buiten op je tuintafel te hebben? Je mag weer een grote bos snijden (dus niet de plant uit de grond trekken).

De zonnebloemen en dahlia’s komen nu echt in bloei. Er kan van geoogst worden. Zet bloemen in warm water zodra je thuis bent.

De tuin deze week

We hebben niet echt een hitteplan maar we beginnen wel eerder dan normaal. De meeste tijd zijn we bezig met oogsten (uien, prei, komkommers, courgettes en tomaten, bloemen, sommige kruiden) en beregenen. Ook de composthopen krijgen water en de perenbomen langs de muur.

De druiven gedijen erg goed met dit warme weer. Kijk even naar de rij druiven op het land. Er hangen hele dikke trossen aan.

Veel oogstplezier, veel groeten,

Marga, ook namens het tuinteam (Hannah, Ineke, Marja, Corrie en Jan-Willem)