Week 28-2019: 11, 12 en 13 juli
Vorige week zijn de aangepaste oogsttijden voor juli en augustus ingegaan. Bijna iedereen had daar notie van genomen. Zaterdag om 8 uur beginnen, blijkt meteen al aan te slaan. We hadden veel vroege vogels op de tuin. Ook het handhaven van de sluitingstijd (vrijdag om 16.00 en zaterdag om 15.00) ging goed. De poort gaat dan dicht zodat wij kunnen beginnen met opruimen en afsluiten. Houd er rekening mee dat oogsten tijd kost dus kom zeker 20 minuten eerder. Laat je anderen in jouw plaats oogsten, wijs ze dan ook op deze tijden.
Donderdag 11 juli ben je welkom om samen te eten op de tuin. Neem wat lekkers mee om te delen. Hopelijk is er iemand die de pizza-oven wil aansteken en een van onze flessen Leyduinwijn gaat open om te proeven.
We merken dat de boeketten die op de tuin gemaakt worden erg gewild zijn. Geen wonder want ze zijn prachtig. We verkopen ze alleen aan deelnemers. We hebben nu besloten dat je maar een boeket gelijk kan kopen. Wil je meerdere boeketten? Zelf plukken mag ook. Er is altijd iemand die je uit kan leggen hoe je dat moet doen. A.s donderdagavond om 19.30 kan je in een workshop leren hoe je een boeket goed schikt.
Over de oogst
Deze week van alles wat. Een koolsoort (koolrabi), een gewas uit de uienfamilie (prei), een vruchtgewas ( komkommer of courgette ), een peulgewas (tuinboon), een bladgewas (o.a. sla), fruit (keuze uit aardbei of rode bes), kruiden (je mag van alle kruiden oogsten) en bloemen (Afrikaantjes).
Voor de nieuwe deelnemers: we telen de Afrikaantjes omdat ze ons helpen bij de bestrijding van een minuscuul beestje (aaltje) dat veel schade kan doen aan de groentegewassen. Ze scheiden met hun wortels een stof af waar de aaltjes niet tegen kunnen. Op steeds meer bedden komen ze in het loop van het jaar te staan. Vanaf deze week mag je er regelmatig van plukken. Nu nog geen grote bos maar straks mag je er zoveel van plukken als je wilt. Ze staan lang in de vaas en als je ze niet lekker vindt ruiken zet je ze op je tuintafel of balkom.
Jullie hebben al gezien dat de kapucijners en peultjes snel aan het verdorren zijn. Kijk of je er nog iets oogstbaars aan ziet hangen. We gaan beginnen met het opruimen van de planten, palen en netten. Ook daar komen Afrikaantjes. Wil je helpen met het zaaien van de Afrikaantjes dan is dat zeker welkom. Hulp met palen uit de grond halen is ook altijd fijn.
De laatste tuinbonen van dit jaar. Daarna even een paar weken geen peulvruchten tot de sperzie-, snij en pronkbonen oogstbaar zijn.
De meeste koolrabi’s zien er mooi uit maar sommige zijn van boven wat gehavend. Voor de smaak maakt dat niets uit en je moet ze toch schillen.
Pluksla hebben we in verschillende vormen en kleuren. Oogst ook eens aan het einde van het bed. Afsnijden vlak boven de grond.
Ook de snijbiet staat er op het einde van de bedden het mooiste bij. Oogst daar. Van de NZ spinazie is vorige week heel veel gesneden. Sommige planten moeten daarom echt bij komen. We weten nog niet of er weer van geoogst kan worden. Voor dit gewas geldt: neem niet te veel, houd rekening met anderen en met de planten. Dan kunnen we er lang van oogsten.
De tuin deze week
De boerenkool en palmkool zijn geplant. Dat gebeurt altijd hartje zomer. Groente telen is vooruitzien. Ze staan onder gaasdoek zodat de vogels en rupsen niet de kans krijgen om ze op te eten. Toch zullen niet alle planten goed opgroeien want het gevaar komt niet alleen uit de lucht maar ook van onder de grond. Woelmuizen en veenmollen eten graag plantenwortels. Mollen maken tunnels onder de planten waardoor die los in de grond komen te staan. Regelmatig zien we daarom een koolplant omvallen. Het blijft gelukkig nog binnen de perken.
Vorige week zijn we op veenmollenjacht geweest. Ze hebben nu hun nesten waarin wel zo’n 300 kleine veenmolletjes kunnen zitten. Dat betekent een explosieve toename als die allemaal groot groeien.
We hebben nog even geaarzeld of we dit jaar ook paksoi en chinese kool buiten zouden gaan telen maar dat toch niet gedaan. Van veel collega-tuinders horen we dat het lastige teelten zijn. Daarnaast zijn het ook knolvoetgevoelige gewassen en dat is een plaag die we niet op de tuin willen hebben. Het is een schimmel die het heel lastig maakt om koolsoorten te telen op je tuin en die wel twintig jaar in de grond kan overleven.
Kijktip
Twee dingen die er niet zijn. Het ene is jammer: de bijen zijn toch weer vertrokken uit de boomkast. Het andere is fijn: de eikenprocessierups is nog niet gesignaleerd op Leyduin. Kom je ze toch tegen onderweg naar de tuin, meld het ons dan.
De foto bij dit tuinbericht is gemaakt door Ton Apon.
Vertrek je deze week op vakantie dan wensen we je een fijne tijd.
Tot ziens op de tuin!