Tuinbericht

Week 26 – 2016 (30 juni, 1 en 2 juli)

Oogst deze week

  • worteltjes
  • koolrabi of spitskool
  • 2 kroppen sla en pluksla
  • tuinbonen en kapucijners
  • aardbei
  • snijbiet en Nieuw-Zeelandse spinazie
  • kruiden en eetbare bloemen

 Op 9 juli geeft Corrie Kamps een workshop goudsbloemzalf maken. Voor meer informatie: kijk in de agenda.

Over de oogst

Vorige week was ik te optimistisch over de peultjes. Ik dacht dat er genoeg zou zijn voor iedereen maar dat was helaas niet waar. Als je ze nog niet gehad hebt mag je ze deze week oogsten. Ik hoop dat dan iedereen tenminste een keer peultjes heeft gehad. De kapucijners moeten lekker dik zijn als je ze plukt. Ze zitten stevig vast dus gebruik een mesje of schaar. Ook deze week weer tuinbonen.  Onderaan dit bericht vind je een recept voor tuinbonenhummus.

Je mag kiezen tussen verschillende soorten sla. De bindsla is lang te bewaren en kan je eventueel ook stoven. Deze week de eerste worteltjes van dit jaar. We oogsten ze niet per gewicht maar per afstand. Kijk even in de oogstwijzer bij wortel om te zien hoe dat werkt. Liefhebbers van snijbiet sla je slag en snijd er lekker veel van.

Op de tafel in de schuur zullen weer verschillende kruiden staan zoals basilicum en dille. En ook ocablad, melde en Nieuw-Zeelandse spinazie. Ocablad smaakt fris zuur door de salade. Melde en Nieuw-Zeelandse spinazie kan je rauw eten als salade of als spinazie. Je mag ook een paar bloemen van de Oost-Indische kers en de goudsbloem oogsten. Staat mooi in de sla.

De aardbeien hebben behoorlijk te lijden gehad van de nattigheid de afgelopen week. Toch kunnen we er nog een keer van oogsten. Ik heb vandaag even de rode bes geproefd en vond hem nog wat zuur. Donderdag proberen we hem weer. Als ze nog niet zoet genoeg zijn wachten we nog even met oogsten. Je mag ook weer phacelia plukken. Fijn in een vaas maar natuurlijk niet zo mooi als de boeketten die elke oogstdag op de tuin gemaakt worden.

Op de tuin deze week

Vandaag zijn twee bedden met tuinbonen die leeggeoogst waren gemaaid met de klepelmaaier en daarna gefreesd. Dat zit er ineens weer leeg uit. We hebben dit gedaan om er voor te zorgen dat het onkruid dat tussen de tuinbonen stond niet net als vorig jaar in het zaad komt. Hopelijk gaan we dat volgend jaar merken doordat we daar dan minder hoeven te wieden en te schoffelen. Deze week arriveren de boerenkool- en palmkoolplantjes. Groente voor de herfst en winter, die nu de grond in gaat.

Afgelopen zondagmiddag kon er geoogst worden. Het was een gezellige, relaxte middag op de tuin. In juli  wegens vakantie geen zondagmiddag openstelling. Op de laatste zondag van augustus kan er weer geoogst worden.

Kijktip

De eerste dahlia’s staan in bloei.

Recept: tuinbonenhummus

350 gram gekookte tuinbonen, dubbel gedopt
2-3 eetlepels tahin (sesampasta)

1 teentje knoflook, geperst
1 tl komijnpoeder
citroen
zout/peper
Olijfolie, van goede kwaliteit
eventueel wat kookwater als het te dik is

Kook de tuinbonen tot ze gaar zijn. Eventueel dubbel doppen. Dat betekent dat je het buitenste velletje van de boon weghaalt.  Pureer de tuinbonen samen met de knoflook, 2 eetlepels olijfolie en citroensap met een keukenmachine of met een staafmixer tot het een glad geheel wordt. Als er soms nog een stukje in zit, is dat geen probleem. Dat geeft wat textuur aan de hummus. Voeg de tahin toe, samen met de komijnpoeder en roer goed door. Voeg eventueel wat kookwater toe om het te verdunnen. Breng op smaak met zout/peper, serveer en giet er wat olijfolie over heen. Lekker als bijgerecht of op brood.