Tuinbericht

Week 25 – 2016 (23 t/m 26 juni)

Oogst deze week

  • aardbeien
  • sla (o.a. ijsberg)
  • peultjes/tuinbonen/kapucijners
  • koolrabi of spitskool
  • snijbiet
  • en nog meer

Er kan deze week ook op zondag van 12.00 tot 16.00 geoogst worden. De tuin is dan open voor bezoekers en voor oogsters.

Over de oogst

Ik verwacht dat er voor iedereen deze week peultjes zijn. Of dat ook het geval is met de tuinbonen weet ik niet zeker maar als je ze deze week moet missen ben je volgende week aan de beurt. En van de kapucijners kan ook al geplukt worden.

Snij lekker veel van de snijbiet. Van de planten achteraan op het bed is nog bijna niet gesneden. Je mag een bosje tegelijk oogsten als je de stengels net boven het hart van de plant afsnijdt.

Zowel op het bed van de koolrabi als van de spitskool staan oogstbare exemplaren. Deze en zeker ook volgende week kunnen we ervan oogsten.

We gaan nog even door met aardbeien oogsten. Henny heeft er weer goed voor gezorgd dat de planten veel vruchten geven. Ineke en Martha hebben jam gemaakt. Die kan je kopen in de schuur.

Ook deze week weer twee kroppen sla. De buitenste bladeren van de ijsbergsla beginnen wat taai te worden maar de krop is vol en lekker.

En nog meer:  de eerste courgettes zijn al gesneden en we beginnen deze week ook met oogsten van Nieuw Zeelandse spinazie, er is rucola en tuinmelde .Je mag ook phacelia plukken.  Bedoeld als groenbemester en bijenplant maar er is zo veel van dat er wel wat over is om thuis in een vaas te zetten.  Kortom, neem weer een grote tas mee en voldoende zakjes en bakjes.

Deze week op de tuin

Groeizaam weer zullen we het maar noemen. De regen was welkom maar de grond is nu zo nat dat het lastig schoffelen en wieden is en dat is wel nodig. Gelukkig lijken er ook weer droge dagen aan te komen.

Net als de aardbeien zitten de bessen nu onder een net zodat de merels er niet bij kunnen.

Donderdag wordt de mesthoop omgezet. We krijgen daar hulp bij van een kraan maar er moet ook stro door gemengd worden en dat gebeurd met de hand. Heb je zin om je op donderdag aan het eind van de middag lekker in het zweet te werken (goede work-out) laat het dan weten.

Kijktip

In het gedichtenkastje zit een nieuw gedicht. In de bloementuin staat steeds meer in bloei. Door het stukje bloementuin tussen de kas  en de composthopen zijn twee smalle paadjes gemaaid. Door er over te wandelen houden we ze open.