Week 24-2022: 16, 17 en 18 juni
Advies: neem een grote tas mee als je komt oogsten. Of nog beter: neem twee tassen mee. Neem ook voldoende bakjes en zakjes mee. Maar vooral, zorg dat je echt de tijd hebt, want je bent wel even bezig om alles te oogsten.
We verwachten warme dagen, dus probeer aan het begin van de ochtend te komen. Dan staan de gewassen er nog het mooist bij.
Vrijdagavond 17 juni belooft de eerste zwoele zomeravond van dit jaar te worden. Zeer geschikt om dan “samen te eten op de tuin”. De pizzaoven gaat aan. Er is muziek en lekker eten (dat jullie meenemen). Wat wil je nog meer. Aanvang 18.00 tot de laatste weg gaat (die moet dan wel de afwas doen).
Op 24 juni geeft Monique van Wegen een workshop boeketten maken. Hierbij haar aankondiging: Vrijdagavond 24 juni duiken we de bloementuin van Moestuin Leyduin in. Ik geef oogsttips en vertel hoe je je geplukte bloemen zo lang mogelijk vers houdt na de oogst. Ook kijken we naar de verschillende ingrediënten voor een mooi boeket en ik zal de techniek voor het bloembinden uitleggen. De workshop is van 19.30 tot 21u en kosten zijn €15,- pp. Aanmelden bij: monique@atelierbotanica.com.
Over de oogst.
Peultjes. Vorige week hadden wel al een voorproefje. Nu kan er echt geplukt worden. Goed kijken en voorzichtig plukken. Pluk de grote, die zijn het lekkerst. De Sweet Horizon, het peulenras dat wij telen, wordt niet taai als ze dikker en groter worden en heeft geen draad. De perfecte peul dus. De bereiding houdt ik meestal simpel. Uitje en knoflook fruiten, peultjes toevoegen als de ui begint te kleuren, zout en kruiden erbij. Peultjes moeten nog een beetje knapperig zijn als je ze van het vuur haalt. Snel klaar dus.
Tuinbonen. Ter plekke staat een bord waarop uitgelegd wordt hoe je ze moet oogsten. In de oogstwijzer vind je lekkere recepten.
Aardbeien. Ook hier geldt: goed kijken en voorzichtig plukken. Zie je ze niet: duw de bladeren dan weg met je handen.
Aalbessen. Nog wat zuur maar de merels vinden ze al erg lekker. Doe wat aalbessen door een salade. Geldt trouwens ook voor aardbeien.
Een stevige sla (b.v. bindsla of ijsbergsla) en een zachte sla (b.v. eikenbladsla). Voor de liefhebber is er ook nog andijvie.
Snijbiet. Goed boven de grond afsnijden.
De rucola en mesclun schieten door maar je kan er nog steeds lekker van plukken
En omdat alles nu de grond uitvliegt verwachten we dat er nog meer te oogsten valt. Maar dat zien we van dag tot dag.
Over de tuin
De langste dagen van het jaar. Dit is de periode dat alles het snelst groeit. Dus schoffelen, wieden, maaien, opbinden, dieven, water geven, planten, zaaien, compost maken, kruiden drogen enz. enz.
Kijktip
Meteen na de bessen staan de courgettes. De eerste vruchten zijn zich aan het vormen.
Bij de composthopen is het nu een klaprozenparadijs.
Tot ziens op de tuin!