Week 23-2021: 9, 10, 11 en 12 juni
De spitskool begint er al uit te zien als een spitse kool, aan de tuinboonplanten die als eerste de grond in gingen hangen al bonen van zo’n tien centimeter, de kapucijners staan in bloei, de aardbeien kleuren bijna rood. Kortom, er komt een heleboel aan. Nog even geduld. Deze week nog vooral bladgroenten.
Wil je op donderdag komen oogsten let dan op. In de ochtend (volgens de planning van 7 tot 11) wordt er geasfalteerd aan de Leidsevaartweg. Leyduin is dan niet bereikbaar via de Manpadslaan (bewaakte spoorwegovergang richting de parkeerplaats) én wellicht ook niet via de kleine spoorwegovergang voor fietsers en voetgangers. De tuin is dan wel bereikbaar via de Vogelenzangseweg. Werkzaamheden kunnen uitlopen dus het kan zijn dat donderdagmiddag nog niet alles open. Houd daar rekening mee.
Over de oogst
Andijvie. Krop uit de grond trekken. Onderaan dit bericht een recept met andijvie en kikkererwten dat ik al eerder deelde. Op de website in de oogstwijzer vind je nog meer recepten.
Sla. Pluksla of een krop sla. Op het bord kan je lezen wat je mag oogsten. Pluksla niet uit de grond trekken maar vlak boven de grond afsnijden. Ook van de rode pluksla mag geoogst worden. Hoeveel? Er staat een bak klaar. Als je die voloogst heb je een lekkere portie. Bak wel weer terug zetten voor de oogsters die na je komen.
Bosui. Uit de grond halen met een schepje.
We gaan er voor zorgen dat iedereen nog een vierde groente mee naar huis kan nemen.
Kruiden en eetbare bloemen. Tussen de appel- en perenbomen vind je ook kruiden waar je van mag plukken (bieslook, majoraan, tijm en bonenkruid). Daar staat geen vlaggetje bij.
Over de tuin
Veel komt nu in bloei (een feest voor veel insecten) of begint goed te groeien. We hebben het onkruid goed onder controle maar blijven wieden en schoffelen. De tuin is bijna vol. Sommige bedden gaan we al voor de tweede keer gebruiken.
We hebben een prachtige nieuwe picknicktafel. Aan de tuin geschonken door Ton Apon en Corrie Kamps en gemaakt door hun schoonzoon. We zijn er erg blij mee.
Kijktip
Natuurlijk even kijken bij de kapucijners en de peulen. De peulen beginnen nu ook in bloei te komen. We hadden gewild dat ze eerst nog wat meer omhoog gegroeid waren.
En verder: het rood van de klaprozen, het blauw van de korenbloemen, het geel van de vrouwenmantel, het paars van de phacelia en het oranje van de eerste slaapmutsjes en goudsbloemen.
Recept: Andijvie Archiduc met kikkererwten
Voor twee personen
Ingrediënten: 400 g andijvie, 125 g champignons, 200 g gekookte kikkererwten
200 ml (soja)room, 1 el sojasaus, 1 tl balsamicoazijn, 1 el lookpoeder, 1 tl nootmuskaat, peper en zout, olijfolie
Snijd de andijvie in repen van 5 cm. Spoel grondig. Stoof de andijvie in olijfolie met peper en zout en de nootmuskaat. Laat uitlekken in een vergiet.
Snijd de champignons in schijfjes. Bak de champignons en de gekookte kikkererwten met de sojasaus, het lookpoeder en de balsamicoazijn in een hete pan tot ze mooi goudbruin kleuren. Roer zo weinig mogelijk. Schud liever af en toe de pan even op. Alleen zo bakken de champignons en kikkererwten mooi bruin (anders krijg je waterachtige slappe en smaakloze champignons). Voeg de andijvie en de room toe en laat op laag vuur nog even pruttelen zodat de room de smaken goed opneemt en wat indikt. Is de saus nog niet zout genoeg, voeg dan nog wat sojasaus toe. Maak af met peper.