Tuinbericht

Week 22: 31 mei, 1 en 2 juni

Oogst deze week

  • sla (een krop en pluksla)
  • bosuitjes
  • knoflook
  • snijbiet/meiraap/tuinboon
  • andijvie
  • en een voorproefje van de aardbeien

Let op: de oogsttijden op donderdag zijn vanaf deze week van 10.00 tot 21.00. ’s Avonds oogsten is zeer aan te raden. Het is dan rustig en het licht is vaak prachtig. Op donderdagavond is er een groep deelnemers die op de tuin eet en daarna vaak nog even een schoffel pakt om in de tuin te werken. Heb je daarvoor interesse? Schuif dan een keer aan en vraag hoe het werkt.

Het was zomers de afgelopen week. Warm en droog. Terwijl ik dit schrijf is daar net verandering ingekomen. Onweer, heftige regen en windvlagen. Ik ben benieuwd hoe de gewassen op de tuin zich daar onder houden. Met de regen zijn ze vast blij.

De oogst deze week

Een krop sla, andijvie, de laatste bosuitjes, nog een keer knoflook en net als vorig week kan je nog oogsten van de rucola en mesclun.

Er kan ook geoogst worden van de meiraap, tuinboon, pluksla en snijbiet. Ik weet niet of daarvan voor iedereen al genoeg is. Dat is nog even afwachten.

Snijbiet en pluksla op dezelfde manier oogsten. Snij de buitenste grote bladeren van de plant. De tuinbonen zijn nog klein maar de boontjes zijn wel al heel lekker. Jonge tuinbonen kan je met schil en al eten. Bak de boon in zijn geheel in wat boter of olijfolie. Ze zijn snel gaar.

De tuin deze week

Een collega-tuinder vroeg me deze week of we op Leyduin het onkruid onder controle hebben. Als dat namelijk zo is, is het de maanden daarna vooral een kwestie van bijhouden. Gelukkig is dit bij ons het geval. In mijn eerste jaar als tuinder van Moestuin Leyduin heb ik me laten verrassen door het onkruid. Op een gegeven moment voelde het als een gevecht tegen de bierkaai. Dat is nu niet aan de orde dankzij hulp van veel mensen die naar de tuin komen om te schoffelen en te wieden.

Veel komt in bloei of is aan het afrijpen. Vandaag hebben we tijdens de lunch al de eerste aardbeien geproefd. Waarschijnlijk zijn er deze week nog te weinig om van te oogsten maar we hopen dat we iedereen een klein voorproefje kunnen geven. Vorig jaar hebben we een paar keer een “aardbeien-alert” gehad. Buiten de reguliere oogsttijden konden er dan aardbeien geoogst worden. Houd de komende tijd de website in de gaten of er weer extra aardbeiplukmomenten zijn.

De kapucijners die zes weken geleden net boven de grond kwamen zijn nu bijna tot bovenaan het net (2 meter) gegroeid. Ze staan prachtig in bloei en je kan ook al kleine kapucijners zien hangen. Ook de peultjes zijn al zichtbaar. En als je een blik in de kassen werpt (niet naar binnen gaan) zie je dat de tomaten en komkommers hard aan het groeien zijn en dat ook daar al bloemetjes zijn.

21 juni: de langste dag vieren

Eten op de tuin terwijl de avond langzaam valt. Luisteren naar muziek. Andere deelnemers beter leren kennen of bijpraten met iemand die je te weinig spreekt. Dat kan op donderdag 21 juni. We maken dan een mooie aanschuiftafel. Als iedereen wat lekkers te eten en te drinken meeneemt kunnen we met elkaar delen en hebben we een gevarieerde maaltijd.  De pizza-oven gaat aan dus wil je iets bakken in de houtoven dan kan dat. We beginnen om 18.00 en het duurt tot de laatste naar huis gaat (en alles opgeruimd is). Interesse om muziek te maken: mail dan even naar Annemarie de Wit (annemariedewit@zonnet.nl).