Tuinbericht

week 21-2024: 22, 24 en 25 mei

Oogst deze week

  • sla
  • bosuitjes
  • uitnodiging voor vlinderworkshop
  • uitnodiging voor samen eten op 21 juni

Het lijkt nog ver maar voor je het weet is het al weer de langste dag van het jaar. Een dag waar altijd aandacht aan besteden door samen te eten en in het avondlicht te genieten van de tuin.

Ook dit jaar weer. Taco van Maanen schreef daarvoor de volgende uitnodiging en organiseerde voorafgaand aan het eten een inspirerende en leerzame vlinderworkshop.

Vlinder-lezing en workshop in de moestuin op 21 juni

Het oogstseizoen 2024 is al eventjes op gang, de dagen worden zonniger en heel geleidelijk gaan we richting de Zonnewende.

Dat wordt dit jaar een bijzondere. Op 21 juni zal van 16 tot 17.30 uur een vlinder-lezing en workshop plaatsvinden op de Moestuin.

Nicky Castricum – initiatiefnemer van de vlindertuin Mot in Mokum –  (https://www.vlindertuinmotinmokum.nl/vlindertuin-Mot-in-Mokum) zal een lezing geven (inclusief actief vlinderspotten op de tuin) over het belang van vlinders en biodiversiteit, hoe we weer meer vat op de natuur kunnen krijgen, wat ideale omstandigheden zijn om meer vlinders in je omgeving te krijgen, allerhande vlinderweetjes, maaien en snoeien, en hoe je ook je eigen tuin, stadstuin of balkon vlinder-slim kan inrichten.

Er is plek voor maximaal 30 deelnemers. Als je belangstelling hebt, geef je dan op bij Taco van Maanen (tacovanmaanen@telfort.nl). Meer deelnemers passen helaas niet dus mocht er meer belangstelling zijn, dan plaatsen we je op de wachtlijst. Voor koffie en thee wordt gezorgd. Na afloop vragen we een kleine financiële bijdrage.

Samen eten op de tuin op de langste dag van het jaar

De langste dag van dit jaar valt dit jaar op vrijdag 21 juni. Hoe leuk om dat ook dit jaar weer samen te vieren. Gezellig eten en drinken vanaf 18.00 uur, ook die traditie houden we in stand waarbij jij en je gezin/familie die wekelijks meegeniet van de tuinoogst van harte welkom is.

Ongetwijfeld gaat de pizza-oven weer (dus neem lekkere deeg- en pizza-ingredienten mee!). Er zullen ook enkele flessen Leyduin-wijn ontkurkt worden.

Vorig jaar was een groot succes zowel qua belangstelling als lekkernijen. Die verdwenen daardoor ook snel als sneeuw voor de langste-dagzomer-zon. Neem daarom voor dit avond-eet-festijn svp iets extra’s mee om samen te delen.

Voor het eerste deel van de avond zal Johanna van Kal samen met een gitarist voor muziek en zang zorgen. Voor het tweede deel van de avond is er plek voor anderen om iets ten gehore te brengen. Mocht je daarvoor belangstelling hebben, laat dit weten aan Taco (tacovanmaanen@telfort.nl)

Over de oogst

Kom weer naar de tuin voor een lekkere krop sla en neem dan ook bosuitjes mee. Van bosuitjes eet je alles. Let op of er nog iets anders op het bord staat.

De tuin deze week

Vorige week is er heel veel geplant en gezaaid. O.a. tomaten, komkommers, rode kool, knol- en bleekselderij, pompoen, courgette, kievitsbonen en sperziebonen. In de komende weken zal de tuin helemaal vol raken. Dit is de meest groeizame periode van het jaar. Dat merken we omdat we ook weer overal twee oude bekenden zien verschijnen: knopkruid en hanenpoot. Twee onkruiden die het bij ons naar de zin hebben maar die als je niet oplet te veel plaats innemen. Dat betekent dus schoffelen en wieden.

Normaal zijn we in deze tijd van het jaar al aan het beregenen. Dat betekent slepen met buizen, slangen en sproeiers. Tot nu toe is dat nog niet nodig. Dat bespaart tijd maar die tijd steken we nu in het vangen van slakken. In de ochtend zijn we er zeker meer dan een uur zoet mee.

Het onderschrift bij de foto die afgelopen zaterdag op de tuin genomen werd mag je zelf verzinnen.

Tot ziens op de tuin