Tuinbericht

week 20-2024: 15, 17, 18 mei

Oogst deze week

  • sla
  • verse knoflook
  • blaadjes

De afgelopen weken is er sla, andijvie, paksoi en koolrabi geoogst uit onze tunnelkassen. Nu zijn ze ingericht voor de komkommer- en tomatenplanten.

De komende weken nog steeds een bescheiden oogst. De overgang van oogst vanuit de tunnelkassen naar het land is altijd lastig. Dit jaar hebben we ook nog te maken met slakken die lekker aan het grazen zijn. Ze blijken dol te zijn op koolgewassen zoals raapsteel, radijs, rucola, koolrabi en bloemkool. Maar gelukkig is de sla op het stuk tussen de kassen en de muur al goed gegroeid.

Kom voor een krop sla, wat blaadjes en een knoflookje of uitje. We proberen er voor te zorgen dat er dit seizoen per aandeel een portie asperges is. Misschien ben je deze week aan de beurt. Kom ook om te zien hoe de tuin elke week verandert. Wat er in bloei komt (klaprozen, korenbloemen), hoe de tuin zich langzaam vult.

De oogst deze week

Sla. Keuze uit verschillende soorten en kleuren.

Knoflook. Haal de verse knoflook uit de grond met een schepje. Bereiden als een bosuitje of klein preitje.

Blaadjes. Geen grote portie raapsteel, rucola of spinazie maar al met al levert het een lekkere gemengde salade op. Vind je de blaadjes te grof doe ze dan op het laatst bij een pasta- of andere saus of gerecht. Heel even mee laten sudderen.

In de kruidentuin mag je salie oogsten. Van de bieslook zijn ook de bloemetjes lekker. Trek ze uit elkaar en strooi ze over een salade.

De tuin deze week

In week 20 krijgen we altijd de grootste lading plantgoed van het jaar. De ijsheiligen zijn voorbij en alles kan de grond in. Op het land zie je veel stokjes staan. Bij die stokjes zijn pompoenzaadjes de grond in gegaan.

Zowel op Leyduin als Berkenrode zien we nu de gewassen die een aantal weken geleden gezaaid zijn boven de grond komen. Denk aan snijbiet, worteltjes, sperziebonen. De peulen beginnen ook naar boven te klimmen langs de netten.

Kijk ook even naar de tuinbonen. Ze staan prachtig in bloei. Onderaan de plant kan je de eerste boontjes al zien hangen.

Tot ziens op de tuin!